FAKTA: Gentest kan finde visse sygdomme

Gentest er blevet billigere og langt mere udbredte end for få år siden.

I 2008 fik 5037 personer i Danmark foretaget gentest for arvelige sygdomme. I 2013 var tallet steget til 13.184 personer.

* Gentest af fostervand eller væv fra moderkagen kan bruges til at undersøge, om fostre har risiko for arvelige sygdomme. Man sammenligner fostrets gener med sygdomsgenerne.

* Gentest foretages dog som regel på en blodprøve. Resultaterne er ikke altid entydige og kræver derfor ekspertviden for at kunne anvendes.

* Der er en glidende overgang fra arveanlæg, der med næsten 100 procent sikkerhed medfører, at individet udvikler sygdom, til anlæg med en langt mindre risiko.

* For eksempel kan udvikling af Huntingtons chorea eller andre såkaldt dominant arvelige sygdomme forudsiges meget præcist.

* Der er noget mindre risiko ved visse arvelige kræftsygdomme, eksempelvis sjældne former for brystkræft, tyktarmskræft og æggestokkræft.

* Selv om personen bærer genet, er der "kun" en risiko på cirka 25 procent for at få insulinkrævende sukkersyge.

* En gentest kan også anvendes til at fastslå, at en person ikke vil blive ramt af den pågældende sygdom og derfor heller ikke vil videreføre den til sine børn.

* Arveanlæggene består af molekyler, hvis tekniske navn er dna. Dette dna kan udvindes fra alle slags væv.

* Genetiske sygdomme med simpel mendelsk arvegang skyldes defekt af et enkelt gen, såkaldt monogent betingede sygdomme.

* Polygent betingede arvelige sygdomme har mere kompliceret genetisk baggrund, samtidig med at miljøfaktorer har større betydning.

* Ved visse genetisk betingede kræftformer, eksempelvis tyktarmskræft, kan læger fjerne forstadier til sygdommen og derved hindre, at den bryder ud.

Kilder: Politiken, Den Store Danske (Gyldendal), Wikipedia, Kennedy Centret, Det Etiske Råd.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip