FAKTA: Guldet ligger ikke kun i borgmesterkæderne

* Guldet ligger ikke kun i borgmesterkæden, når magten skal fordeles rundt omkring i de nyvalgte kommunalbestyrelser.

* De folkevalgte i kommunerne skal efter valget også fordele en række poster i udvalg og bestyrelser, som kan være indbringende sidehverv for kommunalpolitikerne. De kommunale sidehverv kaldes også de "kommunale ben".

* Det er for eksempel poster i økonomiudvalget og de stående udvalg samt især de kommunalt ejede forsynings-, havne- eller trafikselskaber.

* Posterne kan udgøre en solid ekstra indtægt for politikerne. For eksempel skal de 55 medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation og deres bagland ifølge Berlingskes beregninger kæmpe om udvalgs- og bestyrelsesposter for cirka 3,4 millioner kroner.

* De lukrative poster udgør en vigtig brik i fordelingen af magten i kommunerne.

* I en rundspørge fra Politiken Research blandt 1169 kommunalpolitikere svarer mere end hver tredje, at "fordelingen af sidehverv spiller en stor rolle i konstitueringsforhandlingerne".

* Knap halvdelen mener, at sidehvervene spiller "en mindre rolle". Kun hver tiende svarer ifølge Politikens rundspørge, at sidehvervene slet ikke spiller nogen rolle i forhandlingerne.

* I de fleste kommuner er det kun borgmesteren, der er fuldtidsansat politiker. Dog er der i de større kommuner - København, Odense, Aalborg og Aarhus - flere fuldtidsansatte politikere i form af de såkaldte fagborgmestre eller rådmænd.

* Men de andre medlemmer af kommunalbestyrelsen skal passe deres almindelige job ved siden af, og de betalte udvalg- og bestyrelsesposter er populære, fordi de kan være med til at skabe grundlag for en politisk karriere på fuld tid.

Kilde: "Udvalg, råd og nævn", KL, Politiken, Berlingske, Økonomi- og Indenrigsministeriet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip