FAKTA: Guldet ligger ikke kun i borgmesterkæderne

Skrevet af admin

19/11/2013

Mest læste i dag

* Guldet ligger ikke kun i borgmesterkæden, når magten skal fordeles rundt omkring i de nyvalgte kommunalbestyrelser.

* De folkevalgte i kommunerne skal efter valget også fordele en række poster i udvalg og bestyrelser, som kan være indbringende sidehverv for kommunalpolitikerne. De kommunale sidehverv kaldes også de "kommunale ben".

* Det er for eksempel poster i økonomiudvalget og de stående udvalg samt især de kommunalt ejede forsynings-, havne- eller trafikselskaber.

* Posterne kan udgøre en solid ekstra indtægt for politikerne. For eksempel skal de 55 medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation og deres bagland ifølge Berlingskes beregninger kæmpe om udvalgs- og bestyrelsesposter for cirka 3,4 millioner kroner.

* De lukrative poster udgør en vigtig brik i fordelingen af magten i kommunerne.

* I en rundspørge fra Politiken Research blandt 1169 kommunalpolitikere svarer mere end hver tredje, at "fordelingen af sidehverv spiller en stor rolle i konstitueringsforhandlingerne".

* Knap halvdelen mener, at sidehvervene spiller "en mindre rolle". Kun hver tiende svarer ifølge Politikens rundspørge, at sidehvervene slet ikke spiller nogen rolle i forhandlingerne.

* I de fleste kommuner er det kun borgmesteren, der er fuldtidsansat politiker. Dog er der i de større kommuner - København, Odense, Aalborg og Aarhus - flere fuldtidsansatte politikere i form af de såkaldte fagborgmestre eller rådmænd.

* Men de andre medlemmer af kommunalbestyrelsen skal passe deres almindelige job ved siden af, og de betalte udvalg- og bestyrelsesposter er populære, fordi de kan være med til at skabe grundlag for en politisk karriere på fuld tid.

Kilde: "Udvalg, råd og nævn", KL, Politiken, Berlingske, Økonomi- og Indenrigsministeriet.

/ritzau/