FAKTA: Her er aftalen om Irans atomprogram

Søndag er seks af verdens store nationer og Iran blevet enige om at påbegynde implementeringen af aftalen om Irans atomprogram 20. januar.

Her er aftalens hovedpunkter, som de fremgik af et amerikansk faktaark, da aftalen blev indgået sidst i november:

* Iran lover at stoppe atomberigelse over fem procent og at afmontere udstyr, der gør det muligt at gå over fem procent - (berigelse af atommateriale over 20 procent kan anvendes til udvikling af atomvåben).

* Iran skal "neutralisere" sine lagre af uran, der er beriget til nær 20 procent. Det skal ske ved at udtynde berigelsesgraden eller på anden måde sikre, at materialet ikke kan beriges yderligere.

* Iran lover at lægge loft over kapaciteten til berigelse.

* Iran lover at tage halvdelen af atomcentrifugerne på atomanlægget Natanz ud af drift og tre fjerdele af centrifugerne på anlægget Fordow.

* Iran vil undlade at tage reaktoren på værket Arak i brug.

* Landet tillader daglige inspektioner fra FN's atomenergiagentur (IAEA) på Natanz og Fordow og give IAEA's inspektører hyppigere adgang til Arak-reaktoren.

* Til gengæld vil det internationale samfund - i et halvt år - lette flere sanktioner, der er rettet mod Iran og dets atomprogram. Lettelserne løber op i cirka syv milliarder dollar - omkring 38,5 milliarder kroner.

* Heraf frigives 4,2 milliarder dollar fra iransk oliesalg, der er indefrosset i internationale banker.

* Det fordrer, at Iran overholder aftalen, der blev indgået i Geneve sidst i november. Til gengæld lover det internationale samfund ikke at vedtage nye sanktioner det næste halve år.

/ritzau/

Dagens Gossip