FAKTA: Her er Astro-Andreas to-do-liste i rummet

Skrevet af admin

04/09/2015

Dagens topnyheder

Når rumfartøjet Sojus er tilkoblet Den Internationale Rumstation, kommer Andreas Mogensen til at lave meget mere end at nyde den kønne rumudsigt.

Læs, hvad der står på to-do-listen for Andreas Mogensen, og den Iriss-mission han er en del af, her:

* Teste 3D instruktioner til reparationer på ISS.

* Afprøve en ny type membranteknologi til vandrensning i rummet.

* Sætte to miniature-satellitter ud i rummet. De skal modtage navigationssignaler fra fly og skibe på Jorden.

* Sende signaler til en trådløs robot på Jorden for at videreudvikle dens kommandoer, så den kan bruges i rummet.

* Teste smagen af rumsnacks. De indeholder teoretisk alt, hvad et menneske har behov for ernæringsmæssigt, men man er endnu i tvivl om smagens holdbarhed.

* Føre logbog over hvornår han får hovedpine. Det skal bidrage til forskning om, hvorfor astronauter oftere får hovedpine end andre.

* Påmontere en ydre robotarm. Den skal mærke hans bevægelser og overføre dem til en robot på Jorden, så det kan måles, hvor godt og hvor fast gribearmen tager om ting.

* Teste briller med et videokamera. De skal gøre det muligt for eksperter på Jorden at "kigge over skulderen", mens der laves arbejde på rumstationen.

* Afprøve et nyt system til pulsmåling.

* Teste en avanceret "fitness-maskine". Den er tilkoblet måleudstyr, så man kan registrere muskelstimuleringer og blive klogere på muskeltab i rummet.

* Foretage teknologidemonstrationer. Der skal laves forsøg med overførsel af data via iPads til brug for besætningen om bord.

* Tage fotos af hvad der sker oven over tordenvejr. De er en del af et større projekt, der skal undersøge vejrfænomenet "røde feer", der forekommer over tordenvejr.

* Afprøve en heldragt, som holder ryggen presset sammen. Den skal undgå, at bruskskiver mellem rygsøjlen udvider sig, som det normalt sker, når astronauter er vægtløse.

Kilder: Rumrejsen.dk.

/ritzau/