FAKTA: Her er de danske regler om partistøtte

Onsdag præsenterer økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) regeringens ønsker til nye regler for den åbenhed, der skal følge partistøtten.

Her kan du se, hvordan de nuværende regler lyder.

* I 1995 indførte Nyrup-regeringen nye regler for partistøtte sammen med De Konservative, mens Venstre var imod. Beløbsgrænsen blev hævet, fordi partierne mistede medlemmer, så de ikke længere kunne finansiere deres drift og valgkamp.

* Sponsorer skal ikke opgive deres navn, hvis de giver under 20.000 kroner i støtte. Og hvis de giver mere end 20.000 kroner, skal partiet kun oplyse sponsorens navn, men ikke beløbets størrelse i partiets officielle regnskab.

* Grænsen kan omgås ved at yde 19.999 kroner til de enkelte folketingsmedlemmer, så sponsoren forbliver anonym, frem for at give et stort beløb til partiet.

* Derudover kan man bruge "erhvervsklubber", hvor typisk forretningsfolk og erhvervsdrivende betaler for at mødes med partiledere og politikere, eller via "indsamlingsklubber", der så viderekanaliserer større beløb end de 20.000 kroner.

* Partierne kan også modtage støtte mere indirekte, ved at eksempelvis fagforeninger eller arbejdsgiverforeninger kører selvstændige kampagner, der retter sig mod en bestemt type politik.

* I partiregnskabet hos de landsdækkende partier skal der være oplysninger om, hvad de enkelte partier modtager i private tilskud. I lovgivningen er det ikke et generelt krav for offentliggørelse af private tilskud til lokale og regionale lokallister.

* Overtrædelse af reglerne om partistøtte kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel.

* Brud på reglerne om partistøtte har en forældelsesfrist på to år.

Kilder: Økonomi- og Indenrigsministeriet og Ritzau.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip