FAKTA: Her er de mulige scenarier i svensk politik

Skrevet af admin

03/12/2014

Dagens topnyheder

Sveriges regering træder muligvis tilbage onsdag, hvis den ikke kan få et flertal i Riksdagen til at stemme for sit forslag til en finanslov for 2015.

Herunder kan du læse, hvilke scenarier, der er i spil for den svenske regering:

* Hvis alle partier gør, som de har sagt, at de vil gøre, vil et flertal stemme imod regeringens finanslovforslag. Sverigedemokraterna (SD) vil derimod stemme - og dermed sikre flertal - for den borgerlige oppositions finanslovudspil.

* Hvis regeringen får et flertal imod sig, er et sandsynligt scenarie ifølge flere svenske medier, at statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna indleverer sin afskedsbegæring. Regeringen bliver dermed til et forretningsministerium. Dette vil udelukke et nyvalg, der ifølge Sveriges forfatning ikke kan udskrives af en overgangsregering.

* Men det havde stadig ikke været muligt for regeringen at udskrive valg før udgangen af december. Det nyvalgte parlament skal have siddet i tre måneder, før det er forfatningsmæssigt muligt at erstatte det. Det vil sige, at partierne har indtil 29. december til at finde en løsning.

* Hvis statsministeren indleverer sin afskedsbegæring til Riksdagens formand, er det formandens opgave at sondere terrænet og vurdere, hvilket parti, der har størst mulighed for at danne en ny regering. Det er nøjagtig samme procedure, der træder i kraft ved et regeringsskifte efter et valg.

* Da Socialdemokraterna med støtte fra Miljöpartiet og Vänsterpartiet stadig vil udgøre den største blok, vil Löfven sandsynligvis igen få til opgave at danne regering.

* Socialdemokraterna kan i givet fald forsøge at danne en endnu smallere regering ved at skille sig af med Miljöpartiet og herefter se, om partiet kan samle flertal bag sin politik.

* For at en ny statsminister kan udpeges, kræves det blot, at et flertal i Riksdagen stemmer for vedkommende. Dermed har Stefan Löfven gode chancer for igen at blive statsminister.

* Hvis regeringskrisen ender med et nyvalg, vil det være første gang siden 1958, at der er valg i utide i svensk politik.

Kilder: Aftonbladet, TT.

/ritzau/