FAKTA: Her er EU-landenes svar på flygtningekrisen

Skrevet af admin

18/12/2015

Dagens topnyheder

EU's stats- og regeringschefer har på et EU-topmøde i Bruxelles torsdag drøftet, hvordan man bremser strømmen af migranter og flygtninge til Europa, og hvordan man løser udfordringer med de mange mennesker, som allerede er kommet.

Landene nævner følgende tiltag, hvoraf mange er besluttet tidligere:

* Systematisk kontrol ved de ydre grænser. Personoplysninger skal slås op i relevante databaser. Dokumentfalsk skal forhindres.

* Der skal rettes op på mangler og problemer med modtagecentre for migranter og sikres en passende kapacitet og en køreplan for flere funktionelle centre.

* Sikre systematisk og fuldstændig identifikation, registrering og fingeraftryk. Udfordring med migranter, som afviser registrering, skal håndteres.

* Omfordeling af flygtninge skal gennemføres.

* Man skal overveje at inkludere særligt pressede medlemslande, som har efterspurgt at få omfordelt flygtninge (Sverige, red.), så de føjes til listen over lande (Italien og Grækenland, red.), som allerede har aftale for omfordeling.

* Tage skridt til - og hjælpe EU-lande med - at hjemsende personer uden ret til ophold.

* Styrke tiltag til bekæmpelse af menneskesmugling.

* Hjælpe lande på Balkan, som ikke er EU-medlemmer, til registrering af flygtninge efter EU-standarder.

* Hjemsendelsesaftaler fra to EU-topmøder i november med henholdsvis Afrika og Tyrkiet skal der følges op på. EU-landenes ambassadører skal hurtigt finde svar på, hvordan man skaffer tre milliarder euro til Tyrkiets håndtering af syriske flygtninge.

* En aftale fra i sommer om genbosættelser skal gennemføres.

* Migrantruter gennem Europa skal overvåges, så man hurtigt kan reagere på udviklinger.

* EU-landene skal fortsætte arbejdet med at få omfordelt flygtninge, og de skal under det kommende hollandske formandskab vedtage deres holdning til EU-Kommissionens seneste forslag om en europæisk grænse- og kystvagt.

* Indtil EU-Kommissionen snart præsenterer en revideret Dublin-forordning, skal gældende regler overholdes.

Kilder: EU's ministerråd

/ritzau/