FAKTA: Her er EU's Ukraine-aftale som Holland stemmer om

De hollandske vælgere skal onsdag 6. april ved en vejledende folkeafstemning sige ja eller nej til EU's associeringsaftale med Ukraine.

* Folkeafstemningen er udløst af en ny lov i Holland, der giver mulighed for en vejledende folkeafstemning, hvis man indsamler 300.000 underskrifter til støtte for kravet.

* En samfundskritisk satireblog Geenstijl - det betyder "Ingen stil" - har sammen med EU-kritiske bevægelser ført an på nettet i en kampagne, der har indsamlet 451.666 underskrifter.

* Folkeafstemningen er kun gyldig, hvis mindst 30 procent af vælgerne deltager.

* EU's associeringsaftale med Ukraine handler både om politisk og økonomisk samarbejde.

* Politisk knytter aftalen Ukraine tættere til EU, blandt andet i energipolitik, og den indeholder tidsplaner for en stribe demokratiske reformer i det konfliktramte land.

* Desuden danner aftalen rammen for en omfattende frihandelsaftale mellem EU og Ukraine og stiller ukrainerne visumfri adgang til EU i udsigt.

* Det udløste et blodigt oprør i Ukraine, da den daværende prorussiske præsident, Viktor Janukovitj, i november 2013 droppede den planlagte associeringsaftale med EU og bagefter indgik en aftale med Rusland.

* Oprøret fik i februar 2014 Janukovitj til at flygte til Rusland, der siden har ligget i konflikt med Ukraine.

* 16. september 2014 vedtog Europaparlamentet og parlamentet i Ukraine simultant associeringsaftalen.

* Hollands regering og parlament støtter aftalen med Ukraine, som de 27 andre EU-lande allerede har ratificeret. Nu mangler kun Holland.

* EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har opfordret de hollandske vælgere til at stemme ja for at undgå en stor europæisk krise i tilfælde af et nej.

* De seneste folkeafstemninger i EU er allerede endt med et nej.

* I juli sidste år stemte de græske vælgere nej ved en folkeafstemning om de internationale kreditorers krav om reformer og besparelser i Grækenlands gældskrise.

* I december sidste år stemte de danske vælgere nej til at skifte Danmarks EU-retsforbehold ud med en tilvalgsordning.

* Mange i EU-systemet frygter, at endnu et nej i en EU-afstemning kan få flere britiske vælgere til også at stemme nej ved den langt vigtigere folkeafstemning 23. juni om ja eller nej til, at Storbritannien skal forblive i EU.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip