FAKTA: Her er fredsaftalen i Ukraine

Forfatningen fra 2004 skal genindføres, nyt præsidentvalg skal finde sted og volden skal stoppes.

Sådan lyder nogle af hovedpunkterne i den aftale, som både Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, og oppositionslederne har skrevet under på for at stoppe den tre måneder lange konflikt i landet.

1. Senest 48 timer efter, at aftalen er underskrevet, vil en særlig lov blive vedtaget, underskrevet og bekendtgjort. Denne vil genindføre forfatningen fra 2004.

2. En reform af forfatningen for at skabe balance mellem præsidentens magt, regeringens magt og parlamentets magt vil påbegynde med det samme. Reformen vil blive gennemført i september 2014.

3. Et nyt præsidentvalg vil blive afholdt, så snart forfatningen er implementeret dog seneste i december 2014.

4. En undersøgelse af de voldelige handlinger vil blive foretaget under fælles tilsyn af myndighederne, oppositionen og EU.

5. Myndighederne vil ikke indføre undtagelsestilstand i landet. Både myndighederne og oppositionen vil afstå fra at bruge vold.

Parlamentet vil vedtage det tredje amnesti, der dækker den samme række ulovlige handlinger som amnestiloven af 17. februar 2014.

Begge parter vil gøre seriøse bestræbelser for at normalisere livet i Ukraines byer ved at trække sig tilbage fra officielle bygninger og spærrede veje, parker og pladser.

Ulovlige våben skal overdrages til indenrigsministeriet i løbet af 24 timer, når loven i punkt 1 sættes i kraft.

Efter den omtalte periode vil samtlige tilfælde af besiddelse af ulovlige våben blive behandlet efter ukrainsk lov.

Myndighedernes sikkerhedsstyrker og oppositionen vil træde tilbage fra konfronterende placeringer.

Kun til den fysiske beskyttelse af offentlige bygninger vil regeringen benytte sig af sikkerhedsstyrker.

6. Udenrigsministrene fra Frankrig, Tyskland og Polen samt den særligt udvalgte repræsentant for den russiske præsident opfordrer til et øjeblikkeligt stop af brugen af vold og konfrontationer.

/ritzau/

Dagens Gossip