FAKTA: Her er hovedpunkterne i Syrien-aftale

Skrevet af admin

12/02/2016

Mest læste i dag

Natten til fredag er en række stormagter nået frem til en aftale, der blandt andet skal sikre, at "fjendtlighederne" i Syrien bliver bragt til ende.

Her er de vigtigste punkter i aftalen, som Den Internationale Støttegruppe for Syrien (ISSG) er enige om:

Stop for fjendtligheder

* "Fjendtligheder" mellem alle parter, der bekriger hinanden, skal indstilles. Det gælder dog ikke i forhold til Islamisk Stat, Jabhat al-Nusra eller andre grupper, der af FN's Sikkerhedsråd er betegnet som en terrororganisation.

* Det skal ske om en uge, når Syriens regering og opposition har godkendt aftalen.

* Foruden aftalen om at stoppe fjendtlighederne vil der blive nedsat en såkaldt våbenhvile-arbejdsgruppe i FN-regi og med Rusland og USA som tovholdere.

* Netop udtrykket våbenhvile bliver ikke brugt i forbindelse med det "ophør af fjendtligheder", som man ønsker fra om en uge.

Humanitær hjælp

* Der skal i indeværende uge leveres nødhjælp til adskillige områder.

* Det gælder Deir Ez Zour, Foua, Kafraya, udkanten af Damaskus, Madaya, Mouadhimiyeh og Kafr Batna.

* I Deir Ez Zour skal nødhjælpen leveres fra luften, mens de basale fornødenheder transporteres til lands til de andre steder. Adgang til de nævnte områder vil ifølge parterne være første skridt mod uhindret adgang for nødhjælpsorganisationer i hele Syrien.

* Der skal ydes hjælp, så længe behovet er der.

Politisk proces

* Aftalen understreger, at det er op til Syriens borgere at bestemme landets fremtid.

* Landene vil arbejde for at nå frem til en plan for politisk transition i løbet af et halvt år. Her skal der fastsættes en plan for en ny forfatning samt for et frit og fair valg, der skal holdes inden for halvandet år.

* Fredsforhandlinger skal genoptages hurtigst muligt.

Aftalens parter er

* Den Arabiske Liga, Kina, Egypten, EU, Frankrig, Tyskland, Iran, Irak, Italien, Jordan, Libanon, Organisationen for Islamisk Samarbejde, Oman, Qatar, Rusland, Saudi-Arabien, Tyrkiet, De Forenede Arabiske Emirater, Storbritannien, FN og USA.

Kilder: Aftaleteksten, AFP, The Guardian

/ritzau/