FAKTA: Her er migrantaftalen mellem EU og Tyrkiet

EU-landene har søndag på et topmøde i Bruxelles indgået en aftale med Tyrkiet, der stilles tre milliarder euro i udsigt for til gengæld at bremse flygtningestrømmen mod Europa og i øvrigt tage sig godt af de 2,2 millioner syriske flygtninge, der allerede befinder sig i landet.

Her følger et overblik over aftalen:

* Tyrkiet får tre milliarder euro af EU-landene for til gengæld at håndtere og hjælpe de 2,2 millioner syriske flygtninge, som befinder sig i Tyrkiet.

* Parterne iværksætter en handlingsplan, som i hovedtræk betyder, at tyrkerne skal sørge for at bremse strømmen af illegale migranter til både Tyrkiet og EU.

* Tyrkerne skal sørge for at sende migranter, som ikke er berettiget til asyl, tilbage til deres oprindelsesland hurtigst muligt.

* Beløbet på tre milliarder euro kan ifølge aftalen justeres. Løbende udbetalinger af beløbet er betinget af, at Tyrkiet lever op til aftalen.

* EU og Tyrkiet vil afholde to årlige topmøder. Formatet er ikke besluttet, men der spekuleres i, at EU-præsidenten og EU's kommissionsformand vil repræsentere EU-landene.

* EU-landene og Tyrkiet åbner et nyt kapitel i de ellers stillestående forhandlinger om tyrkisk EU-medlemskab: Kapital 17 om økonomisk og monetært samarbejde. Dialog om yderligere kapitaler indledes efter nytår.

* Hvis tyrkerne opfylder EU-krav - om blandt andet passikkerhed - vil man ophæve visumkrav for tyrkiske statsborgere til EU fra oktober 2016.

Kilder: ministerrådet

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip