FAKTA: Her er migrantaftalen mellem EU og Tyrkiet

EU-landene har søndag på et topmøde i Bruxelles indgået en aftale med Tyrkiet, der stilles tre milliarder euro i udsigt for til gengæld at bremse flygtningestrømmen mod Europa og i øvrigt tage sig godt af de 2,2 millioner syriske flygtninge, der allerede befinder sig i landet.

Her følger et overblik over aftalen:

* Tyrkiet får tre milliarder euro af EU-landene for til gengæld at håndtere og hjælpe de 2,2 millioner syriske flygtninge, som befinder sig i Tyrkiet.

* Parterne iværksætter en handlingsplan, som i hovedtræk betyder, at tyrkerne skal sørge for at bremse strømmen af illegale migranter til både Tyrkiet og EU.

* Tyrkerne skal sørge for at sende migranter, som ikke er berettiget til asyl, tilbage til deres oprindelsesland hurtigst muligt.

* Beløbet på tre milliarder euro kan ifølge aftalen justeres. Løbende udbetalinger af beløbet er betinget af, at Tyrkiet lever op til aftalen.

* EU og Tyrkiet vil afholde to årlige topmøder. Formatet er ikke besluttet, men der spekuleres i, at EU-præsidenten og EU's kommissionsformand vil repræsentere EU-landene.

* EU-landene og Tyrkiet åbner et nyt kapitel i de ellers stillestående forhandlinger om tyrkisk EU-medlemskab: Kapital 17 om økonomisk og monetært samarbejde. Dialog om yderligere kapitaler indledes efter nytår.

* Hvis tyrkerne opfylder EU-krav - om blandt andet passikkerhed - vil man ophæve visumkrav for tyrkiske statsborgere til EU fra oktober 2016.

Kilder: ministerrådet

/ritzau/

Dagens Gossip