FAKTA: Her er regeringens dagpengeaftale med S og DF

Skrevet af admin

22/10/2015

Dagens topnyheder

Regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er enige om at gennemføre en række justeringer af dagpengesystemet. Ifølge aftaleteksten bliver der tale om justeringer, "der tager afsæt i Dagpengekommissionens anbefalinger."

De samlede justeringer i aftalen skønnes at reducere antallet af personer, der opbruger dagpengeretten med godt 2000 personer i et fuldt indfaset toårigt dagpengesystem. Det er en reduktion på knap 25 procent.

Det skønnes ligeledes, at aftalen svækker beskæftigelse med godt 800 personer. Aftalen indebærer samlede offentlige merudgifter på 300 millioner kroner årligt.

Her er de centrale forslag i aftalen:

* Fremover vil dagpengeperioden være 3848 timer i stedet for 104 uger. Ændringen vil stille en ledig, der for eksempel arbejder fem dage fordelt på to uger, og en ledig, der arbejder fem dage i samme uge, ens i forhold til forbruget af dagpengeperioden.

* Dimittendsatsen. Aftalepartierne er enige om at nedsætte dimittendsatsen til 71,5 procent af dagpengemaksimum for ikke-forsørgere. I dag er satsen 82 procent uanset forsørgerstatus. Dagpengekommissionen foreslog en dimittendsats på 78 procent.

* G-dage. Parterne er enige om, at reglerne for arbejdsgiveres betaling af godtgørelsespenge som bidrag til dagpengene skærpes, så arbejdsgivere skal betale de første to dage. I dag er kravet tre dage, men det gælder ikke for kortere ansættelser.

* Genoptjening. Ledige skal opnå retten til at forlænge dagpengeperioden fra to til maksimalt tre år, hvis de arbejder undervejs. Én dags arbejde giver ret til to dages ekstra dagpenge.

* Beregning af dagpengesatsen. Aftalepartierne er enige om, at dagpengesatsen for lønmodtagere skal beregnes på baggrund af lønindtægten i de 12 måneder med højeste lønindtægt inden for de seneste 24 måneder.

* Karensdage. Aftalepartierne er enige om at indføre en karensdag hver fjerde måned for personer med høj ledighed. Det svarer til tre karensdage per år for fuldtidsledige. Dagpengekommissionen foreslog otte karensdage om året.

* Supplerende dagpenge. Dagpengekommissionen foreslog, at man løbende via fuldtidsarbejde kunne genoptjene retten til supplerende dagpenge. Det vil aftaleparterne have yderligere belyst, før de tager stilling til, om de er for eller imod.

Kilder: Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet

/ritzau/