FAKTA: Her er striden om de kystnære havmølleparker

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil give de lokale borgmestre mulighed for at nedlægge veto mod opsætning af kystnære vindmøller.

Her kan du blive klogere på de omstridte møller:

* Ifølge loven er det tilladt private operatører at etablere havvindmølleparker fire km fra danske kyster, hvis de opfylder miljøkrav i en VVM-redegørelse.

* Det skyldes den såkaldte åben dør-procedure. Hvis Energistyrelsen godkender et projekt, kan den berørte kommune ikke modsætte sig.

* Det har medført 28 ansøgninger til Energistyrelsen efter åben dør-princippet. Kun fem af ansøgningerne vurderes dog i dag som reelle.

* De fem er: Havvind Aarhus Bugt ved Mejl Flak, Dong Energy øst for Frederikshavn, Nissum Bredning og European Energys to projekter i Storebælt, Jammerland Bugt og Omø Syd.

* Samtidig har Klima- og Energiministeriet i et centralt udbud udpeget seks havområder som kandidater til at huse 350 MW vindmøllekraft fra kystnære møller.

* De seks "officielle" områder er Vesterhav Syd, Vesterhav Nord, Sæby, Sejerø Bugt, Smålandsfarvandet og Bornholm.

* Et udbud i foråret 2016 afgør, hvilke af de seks statslige placeringer, der bliver til noget - i praksis bliver der tale om to eller tre.

Kilde: Energistyrelsen

/ritzau/

Dagens Gossip