FAKTA: Her er stridspunkterne i togfondsaftalen

Regeringens udspil til togfonden forhandles der videre på mandag.

Ugen op til forhandlingerne har både Enhedslisten og Dansk Folkeparti stillet en række spørgsmål til projektet.

* Enhedslisten ønsker, at det superlyntog, som skal sikre maksimalt én times transporttid mellem de største byer, også stopper i Ringsted.

* Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested har i et spørgsmål til Transportministeriet krævet, at det i togfondsaftalen bliver formuleret mere skarpt og klart, at Ringsted på lige fod med de andre største danske byer får muligheden for at komme på superlyntogets køreplan.

* Dansk Folkeparti kræver en buffer på fem milliarder kroner i reserve i budgettet, som nu er på 28,5 milliarder kroner, så togfonden ikke risikerer at løbe tør for penge, inden de igangsatte projekter afsluttes.

* - Når vi går ind i aftalen, skal vi også stå på mål for finansieringen, hvis oliepengene ikke kommer ind. Derfor skal vi være sikre på, at økonomien er så sikker som muligt, siger Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen søndag.

* Kim Christiansen siger inden forhandlingerne, at de spørgsmål, de har stillet til Transportministeriet, blandt andet går på at få præciseret punkter i aftalen, som allerede er diskuteret, samt nye ting, han har fået øje på.

* Christiansen vil ikke nærmere ind på de enkelte spørgsmål inden forhandlingerne, men siger, at den største stopklods for at nå til enighed er økonomien i togfonden.

* Hyllested afslører, at et af Dansk Folkepartis godt 10 spørgsmål går på, om det er muligt at opgradere superlyntogets hastighed for eksempel over Storebælt. Han tolker det som, at DF leder efter en sidste udvej for at droppe Vejlefjordbroen.

* Enhedslisten er selv kritiske over for den nye Vejlefjordbro, som skal gøre det muligt at komme hurtigere frem og tilbage mellem Aarhus og København. Hyllested siger dog, at han har accepteret, at der ikke er nogen vej udenom broen.

* Enhedslisten er forvirret over Dansk Folkepartis række af spørgsmål i 11. time, og er kommet i tvivl om, hvorvidt det er muligt at forhandle en aftale på plads mandag.

/ritzau/

Dagens Gossip