FAKTA: Her har de 17-årige fat i bilnøglerne

Ventetiden kan føles lang for teenagere, der glæder sig til at fylde 18 år, så de kan sætte sig bag rettet og lufte et spritnyt kørekort.

Men snart kan unge tage hul på glæderne et år tidligere, da blå blok onsdag stemmer for, at 17-årige skal have lov til at køre bil. Betingelsen er, at de kører med en erfaren bilist.

* Tyskland er en særlig inspiration til det danske lovforslag. Her kan 17-årige tage et kørekort, der består af en praktisk prøve og en teoriprøve. Derefter skal den unge køre i selskab med en erfaren ledsager, indtil de fylder 18 år.

* Svenskerne kan træne deres kørsel, fra de fylder 16 år, hvis det sker i selskab med en voksen over 24 år. Når de fylder 18 år, kan de gå til køreprøve, og hvis den bestås, er der ikke noget krav om, at de skal have professionel undervisning.

* I Norge kan 16-årige også træne bilkørsel. Dog kun hvis de har bestået et 4-timers grundkursus, og hvis de er i selskab med en ledsager over 25 år. Når de fylder 18 år, tager de et officielt kørekort.

* På Island kan unge køre bil, fra de fylder 16 år, men det første år kræves det, at der er en erfaren bilist med i bilen.

* I Frankrig minder reglerne meget, om dem vi har i Danmark. Franskmændene skal være 18 år for at gå til køre- og teoriprøve. Derudover kræver myndighederne, at bilisten har bestået sin folkeskoleeksamen.

Kilder: TV2, Ritzau,

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip