FAKTA: Her skal den danske astronaut bo i otte dage

Andreas Mogensen skal bo og arbejde de kommende otte dage på Den Internationale Rumstation (ISS) som den første dansker i rummet.

Første del af rumstationen blev sendt i kredsløb i 1998, og siden er den udbygget med flere moduler, så den nu dækker et areal på størrelse med en fodboldbane.

Her er fakta om ISS:

* Grundstenen til International Space Station blev lagt i 1998, da det første modul, et russisk ved navn Sarja, blev sendt i kredsløb omkring Jorden. Siden er stationen bare blevet større og større.

* ISS, som kredser omkring 400 kilometer over Jorden med 27.000 kilometer i timen, kan ofte ses med det blotte øje på nattehimlen over Danmark.

* Astronauterne om bord oplever solen stå op og gå ned 16 gange i døgnet.

* Rumstationen er, som navnet angiver, et internationalt samarbejdsprojekt. De deltagende lande er Rusland, USA, Japan, Canada og Europa.

* Som medlem af den europæiske rumfartsorganisation, ESA, er det her, Danmark spiser kirsebær med de store.

* Flere end 15 moduler er i løbet af 17 år bygget på den 360 ton tunge rumstation. Mange af modulerne er leveret af de amerikanske rumfærger, mens de stadig var i drift, og monteret af amerikanske astronauter.

* Blandt modulerne på ISS er det europæiske rumfartslaboratorium Colombus, som rumfartsorganisationen ESA har ansvaret for. Det blev sendt op i 2008 med rumfærgen Atlantis og udgør en stor del af rumstationens forskningskapacitet.

* Det seneste modul blev sendt op i 2011, og to moduler afventer opsendelse. Det er et russisk laboratoriemodul og en europæisk robotarm.

* Normalt har rumstationen i almindelig drift plads til en besætning på seks personer på de 820 kubikmeter, hvor astronauterne kan opholde sig under tryk.

* I de otte dage, danskeren arbejder på ISS, vil der være ni mand på stationen.

* Med jævne mellemrum får ISS besøg af en række ubemandede og bemandede rumfartøjer. Andreas Mogensen, kasakheren Aidyn Aimbetov og den russiske rumkaptajn, Sergej Volkov, kommer på besøg i Sojus 45.

* Sidstnævnte skal blive på ISS i et halvt år, mens Andreas Mogensen og Aidyn Aimbetov efter otte dage vender tilbage til Jorden med Sojus 44 under ledelse af den erfarne russiske rumkaptajn Gennadij Padalka.

Kilde: rumrejsen.dk og ESA

/ritzau/

Dagens Gossip