FAKTA: Hovedpunkter i Skattesagskommissionens konklusion

Skrevet af admin

03/11/2014

Mest læste i dag

Skattesagskommissionen afleverede mandag sin 1700 sider lange rapport efter at have afhørt 45 vidner og læst tusindvis af dokumenter. Målet har været at opklare to hovedspørgsmål om behandlingen af Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag:

1) Hvem lækkede Helle Thorning-Schmidts skattepapirer til BT kort før valgkampen i 2011?

2) Har skatteminister Troels Lund Poulsen (V), hans særlig rådgiver Peter Arnfeldt, departementschef i Skatteministeriet Peter Loft eller andre forsøgt at påvirke afgørelsen af sagen og dermed begået magtfordrejning?

Lækagen:

* I forhold til lækagen besluttede kommissionen under afhøringerne, at journalister fra BT ikke havde pligt til at oplyse kilden til deres artikel. Derfor har kommissionen ikke kunnet finde frem til, hvem der lækkede Thornings skattepapirer. Troels Lund Poulsens særlige rådgiver Peter Arnfeldt har været sigtet af politiet, men Arnfeldt bliver frikendt af kommissionen, som ikke har fundet beviser for, at han stod bag lækket af den såkaldte agterskrivelse til BT.

* Kommissionen konkluderer, at "det er mest sandsynligt", at lækagen af skattepapirer til BT enten er sket fra en person i Skatteministeriet eller Skat København, eventuelt gennem en eller flere mellemmænd.

Magtfordrejning:

* Kommissionen har ikke fundet bevis for magtfordrejning. Til gengæld kritiserer kommissionen en række embedsmænd for deres rolle i sagen.

* Kommissionen konkluderer i den forbindelse, at én embedsmand er gået for tæt på behandlingen af den konkrete skattesag, at to embedsmænd har brudt deres tavshedspligt, og at der er afgivet urigtige oplysninger til Folketingets Ombudsmand.

Kilde: Beretning afgivet af Skattesagskommissionen

/ritzau/