FAKTA: Hvad bestiller Folketingets Ombudsmand?

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen kritiserer torsdag de meget omdiskuterede annoncer, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i september indrykkede i fire libanesiske aviser.

Der er tale om en sag, som ombudsmanden selv valgte at gå ind i.

Jørgen Steen Sørensen er uddannet jurist og har siddet i jobbet siden 2012. Han har tidligere været afdelingschef i Justitsministeriet og havde indtil 2012 hverv som både rigsadvokat og forligsmand.

Her kan du læse om ombudsmandsinstitutionen:

I 1953 blev ombudsmandsinstitutionen oprettet gennem en såkaldt løfteparagraf i Grundloven. Folketingets Ombudsmand begyndte sit virke to år efter i 1955.

Ombudsmanden er jurist og valgt af Folketinget til at behandle klager over offentlige myndigheder som eksempelvis ministerier. Ombudsmanden vælges efter hvert folketingsvalg, men arbejder uafhængigt af Folketinget.

Ombudsmanden kan kritisere og anbefale myndigheder at behandle en sag igen og eventuelt ændre en afgørelse, men ombudsmanden kan ikke selv træffe afgørelser.

De seneste år har ombudsmanden modtaget 4-5000 klager årligt fra borgere, der mener, at en myndighed har begået fejl.

Ud over at borgere kan gå til ombudsmanden med en sag, kan ombudsmanden også på eget initiativ tage en sag op.

Derudover fører ombudsmandens jurister tilsyn med, hvordan myndigheder behandler borgere, som er frihedsberøvet. Det kan være i fængsler, på psykiatriske afdelinger og sikrede døgninstitutioner.

Kilder: ombudsmanden.dk og ft.dk

/ritzau/

Dagens Gossip