FAKTA: Hvad er brexit?

Skrevet af admin

21/06/2016

Mest læste i dag

Brexit er den populære betegnelse for situationen, hvis et flertal af de britiske vælgere ved folkeafstemningen 23. juni beslutter at stemme for Storbritanniens afsked med EU.

* Brexit er en sammentrækning af "British exit", som beskriver en britisk udtræden af EU-samarbejdet.

* Ordet er opstået efter begrebet "grexit", der blev opfundet af et par amerikanske bankanalytikere i 2012 som en sammentrækning af "Greek exit" med henvisning til kriseramte Grækenlands mulige exit fra eurozonen.

* Briterne får en stemmeseddel med et valg mellem at "forblive medlem af Den Europæiske Union" eller "forlade Den Europæiske Union".

* Afstemningen er resultat af premierminister David Camerons forsøg på at imødekomme en udbredt EU-skepsis i den britiske befolkning og lade vælgerne afgøre, om landet skal melde sig ud af EU eller skal blive i en forandret EU-relation, hvor mere magt flyttes fra Bruxelles til London.

* I januar 2013 sagde Cameron i en tale hos finansvirksomheden Bloomberg i London, at "tiden er inde til at afgøre det europæiske spørgsmål i britisk politik".

* Når "vi har forhandlet os frem til en ny aftale, vil vi give det britiske folk en folkeafstemning med et meget enkelt inde-eller-ude valg mellem at blive i EU på de nye betingelser eller at forlade det helt".

* Efter en længere turné til de europæiske hovedstæder for at vinde opbakning til et ændret EU sikrede den britiske regering i februar 2016 en ny aftale med EU-landene.

* Cameron lagde vægt på, at Storbritannien med aftalen aldrig bliver del af "en europæisk superstat", aldrig skal indføre euro som valuta og har fået beskyttelse af britiske velfærdsydelser.

* Hvis folkeafstemningen ender med et flertal for brexit, ventes David Cameron ret hurtigt at aktivere EU-traktatens artikel 50, der siger: "Enhver medlemsstat kan i overensstemmelse med sine forfatningsmæssige bestemmelser beslutte at udtræde af unionen".

* Det vil udløse forhandlinger i op til to år mod et endeligt farvel til EU - medmindre parterne beslutter at forlænge denne periode.

Kilder: The Telegraph, biblioteket i det britiske underhus og Investopedia.

/ritzau/