FAKTA: Hvad er Islamisk Stat?

Natten til tirsdag har USA og internationale samarbejdspartnere indledt et angreb mod den militante ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) i Syrien. Læs her, hvem IS er:

* Islamisk Stat opstod blandt radikaliserede islamister, som amerikanerne holdt indespærrede i den berygtede fangelejr "Camp Bucca" i Irak.

* I Camp Bucca blev radikale islamister forenet med tidligere militære strateger og tidligere efterretningsfolk fra Saddam Husseins opløste hær.

* En del af hemmeligheden bag Islamisk Stats fremgang er en kombination af modsætninger: En gruppe med fanatisk troende og en anden gruppe med tidligere officerer, som står for kølige strategiske overvejelser.

* Gruppen ledes af den hemmelighedsfulde Abu Bakr al-Baghdadi, der selv var indespærret i Camp Bucca i fire år.

* Baghadi har ry for at være en mester i organisation og for at være en hensynsløs taktiker, der har formået at tiltrække tusindvis af unge jihadister.

* Der var tidligere i år rygter om, at Baghadi var blevet dræbt eller hårdt såret ved et luftangreb. Men Pentagon siger, at hans skæbne og opholdssted er ukendt.

* I sommeren 2014 udråbte IS, der består af sunnimuslimer, et kalifat i det nordlige og vestlige Irak efter i længere tid at have erobret terræn.

* Kalifatet skal introduceres for enhver pris. Deres metoder tæller vejsidebomber, massehenrettelser, tortur og gidseltagning og målrettede likvideringer.

* Det vides ikke, hvor stor en styrke IS har, men den amerikanske efterretningstjeneste CIA har senest skønnet, at mellem 20.000 og 31.500 personer kæmper for gruppen i Irak og Syrien.

*Islamisk Stat beskyldes for at stå bag folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden. Der er fundet seks massegrave ved den irakiske by Sinjar, som Islamisk Stat for nylig er flygtet fra.

Kilder: BBC, Reuters.

/ritzau/

Dagens Gossip