FAKTA: Hvad er mission Iriss?

Rummissionen Iriss kan begynde, og Andreas Mogensen kan tage fat på sine mange opgaver, når rumfartøjet Sojus fredag lidt før klokken 10 kobles til Den Internationale Rumstation.

Den 38-årige astronaut er den første dansker, som besøger rumstationen, der kredser 400 kilometer over Jorden.

* Med på missionen er Andreas Mogensen, kasakheren Aidyn Aimbetov og den russiske rumkaptajn Sergej Volkov. Det er kun sidstnævnte, som tidligere har været i rummet. Kasakheren kom med på et afbud, da den britiske sanger Sarah Brightman meldte fra.

* De tre blev sendt op fra byen Baikonur i Kasakhstan 2. september, og de ventes at kunne stige om bord på ISS fredag morgen klokken 9.42 efter to døgn i det lille rumfartøj.

* På missionen skal Mogensen blandt andet udføre forskellige test. Han skal teste et såkaldt skinsuit, der skal mildne nogle af de gener, som kroppen har ved vægtløshed, som muskeltab og afkalkning af knoglerne.

* Et par videobriller med taleinstruktion og link til Jorden skal også testes samt censorer, der bæres på kroppen og overvåger basale livsfunktioner.

* Rumfartøjet, som Andreas Mogensen og de to andre opsendes i, er et Sojus-fartøj. Det første Sojus-rumskib blev sendt i kredsløb i april 1967.

* Iriss er en sammentrækning af navnet på rumstationen ISS og den græske gudinde Iris, som er budbringer mellem himmel og jord. Navnet er resultat af en konkurrence, som ESA og rumrejsen.dk udskrev i 2014.

Kilder: ESA, rumrejsen.dk, DTU.

/ritzau/

Dagens Gossip