FAKTA: Hvad er Schengen-samarbejdet egentlig?

Skrevet af admin

05/12/2013

Dagens topnyheder

For Bulgarien og Rumænien er det europæiske Schengen-samarbejde et forjættet land, og torsdag står de to østlande til endnu en gang at få et nej til ønsket om at være med.

Spørgsmålet er nemlig på dagsordenen på et justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles, og forud for mødet ser det ud til, at fire lande - Tyskland, Holland, Frankrig og Finland - igen vil sige nej til at lukke bulgarerne og rumænerne ind.

Men hvad er Schengenaftalen egentlig? Få et overblik her:

* Schengen-samarbejdet består af en række europæiske lande og skaber et fælles område uden indre grænser.

* Udgangspunktet for Schengen-samarbejdet er ophævelse af personkontrollen ved de fælles grænser inden for Schengen-området.

* Schengen-samarbejdet trådte i kraft den 25. marts 2001.

* Danmark og de andre nordiske lande deltager alle i Schengen-samarbejdet.

* Schengen-området har fælles regler for passage af de ydre grænser og ens visumregler for tredjelandsborgere.

* Samarbejdet omfatter også en styrkelse af landenes samarbejde om at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, illegal indvandring og lignende.

* Schengenområdet omfatter 7702 kilometer landegrænse og 41.915 kilometer kystgrænse.

* EU-medlemmer af Schengen-samarbejdet er Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

* Schengen-lande, der ikke er med i EU, er Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein.

* Storbritannien og Irland deltager i dele af Schengen-samarbejdet. Det drejer sig primært om det politimæssige og retslige samarbejde om straffesager samt bekæmpelse af narkotika.

Kilde: EU-Oplysningen

/ritzau/