FAKTA: Hvad går en frihandelsaftale med USA ud på

De to økonomiske stormagter EU og USA har mandag indledt anden runde af forhandlingerne om en frihandelsaftale.

Denne uges forhandlingsmøde mellem USA og EU har været udskudt en måned på grund af nedlukningen af det amerikanske statsapparat. Klimaet mellem EU og USA er i mellemtiden blevet præget af aflytningsbeskyldninger mod det amerikanske overvågningsagentur, NSA.

Argumenter og nøgletal for frihandel mellem EU og USA:

* Navn: TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership.

* EU-USA samhandel: EU eksporterede i 2012 varer til USA for 2180 milliarder kroner og importerede for 1537 milliarder kroner.

* Handlen med serviceydelser var nogenlunde lige - omkring 1045 milliarder kroner hver vej. Det svarer til handel for mere end 15 milliarder kroner hver dag.

* Nuværende regler: Toldsatserne mellem EU og USA er allerede ret lave - sommetider kun nogle få procent. Varer bliver dyrere af at skulle opfylde forskellige krav, for eksempel er en bil sikkerhedsgodkendt til salg i EU ikke forhåndsgodkendt til salg i USA.

* Fremtidige regler: Lavere/ingen toldsatser vil give en lille gevinst. 80 procent af gevinsten ventes som følge af, at man fjerner tidkrævende og fordyrende barrierer i form af tekniske regulativer, forskellige standarder og godkendelsesprocedurer.

* Frihandelsaftalen med USA ventes at kunne indbringe EU mellem 750 og 890 milliarder kroner årligt og op til to millioner job. For amerikanerne ventes gevinsten at kunne nå op på næsten det samme.

* Forhandlinger: EU-Kommissionen forhandler på EU's vegne, efter at medlemslandene den 14. juni blev enige om mandatet til forhandlingerne.

* Tidsplan: Begge parter håber at have en aftale klar i slutningen af 2014. Næste forhandlingsrunde er den 16.-20. december i Washington.

Kilde: EU-Kommissionen

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip