FAKTA: Hvad ved vi om USA's aflytning af Merkel

* Hvad er det helt nøjagtigt, amerikanerne angiveligt har overvåget hos den tyske forbundskansler Angela Merkel?

Ifølge nyhedsbureauet dpa's oplysninger har amerikanske efterretningsfolk primært haft deres fokus rettet mod Merkels arbejds-mobiltelefon, ikke hendes private mobil. Noget tyder på, at amerikanerne både har læst kanslerens sms'er og lyttet med på samtaler.

Tyske efterretningskilder vurderer over for Die Welts netavis, at efterretningstjenesten NSA næppe har aflyttet Merkels nuværende smartphone, som er særligt sikret, men hendes gamle telefon.

Kanslerens gamle mobilnummer fremgår ifølge Die Welt også af de hemmeligstemplede dokumenter fra NSA, som den afhoppede NSA-medarbejder Edward Snowden har smuglet ud af USA.

Foreløbig foreligger der ingen konkrete beviser for aflytningen.

Men den tyske efterretningstjeneste, BND, og den tyske myndighed for datasikkerhed, BSI, har efter nyhedsmagasinet Der Spiegels kulegravning af sagen en alvorlig mistanke om, at NSA kan have været med på en lytter hos Merkel igennem længere tid.

Fra Det Hvide Hus har meldingen udelukkende været, at "USA ikke overvåger kansler Merkel og heller ikke vil gøre det". Men amerikanerne tier om, hvorvidt det har været tilfældet før. Her kræver Tyskland nu svar fra USA.

* Hvordan er overvågningen foregået?

Den amerikanske ambassade i Berlin kan ifølge Süddeutsche Zeitung have været involveret i aflytningen. Ifølge avisens oplysninger fremgår det af krypterede dokumenter, som Snowden sidste år skaffede sig adgang til hos NSA.

Her står ambassaden opført som operationens omdrejningspunkt. Aflytningen skal være orkestreret af en amerikansk specialenhed med navnet Special Collection Service, SCS, som NSA driver i samarbejde med CIA.

SCS er i aktion verden over på de amerikanske konsulater og ambassader. Kun i få tilfælde er den amerikanske overvågning godkendt af det pågældende land, hvor SCS opererer, og det er ikke tilfældet i Tyskland, skriver Süddeutsche Zeitung.

* Hvor meget bruger Merkel sin telefon?

Kansleren giver sjældent slip på sin mobiltelefon. Når der er travlt, kan hun snildt sende over 30 sms'er om dagen, lyder det fra folk tæt på kansleren.

Og hun underskriver dem am, altså med sine initialer. Det kom frem, da den socialdemokratiske SPD-formand, Sigmar Gabriel, til Merkels vrede lækkede en fortrolig sms-korrespondence med kansleren til pressen i 2010.

* Hvordan bliver den tyske forbundsregerings interne kommunikation sikret?

Det er den tyske myndighed for datasikkerhed, BSI, der har ansvaret for at beskytte regeringsmedlemmernes kommunikation. De enkelte ministre har sikrede, såkaldte krypto-mobiltelefoner, hvor deres samtaler er krypteret.

Tidligere havde ministrene almindelige mobiltelefoner, men regeringen har siden bestilt særlige sikkerheds-smartphones, hvor selvsamme telefon både kan bruges til sikre samtaler og webbrug.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip