FAKTA: Hvor står Ukraine og østlandene på EU-vejen

EU's østlige partnerskab handler primært om at bringe seks tidligere sovjetrepublikker tættere på EU.

Landene er på forskellige stadier i deres politiske, demokratiske og økonomiske udvikling, og der er derfor relativt stor forskel på, hvor tæt EU vil samarbejde med de respektive lande.

De næste skridt for EU's østlige partnerskab tages ved et topmøde den 28.-29. november.

Mødet holdes i Litauens hovedstad, Vilnius, hvor EU's og partnerskabslandenes stats- og regeringschefer deltager - heriblandt Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

* UKRAINE

Der ligger en stort set færdig frihandels- og associeringsaftale klar til underskrift i Vilnius - hvis ellers Ukraine forinden lever op til tre konkrete krav fra EU.

Det drejer sig om politiske og juridiske reformer samt ophøret af selektiv retfærdighed - symboliseret ved fængslingen af oppositionsleder Julia Timosjenko.

Sidstnævnte sag har onsdag sat en europæisk-ukrainsk aftale i fare, da det ikke lykkedes Ukraines parlament at vedtage en lov, der ville give den syge Timosjenko lov til at forlade Ukraine for at modtage lægehjælp.

* MOLDOVA

Frihandels- og associeringsaftalen blev færdigforhandlet i juni og ventes formelt at kunne indledes ved topmødet i Vilnius og underskrives i efteråret 2014. Moldova arbejder i øjeblikket på at få en aftale om visumfritagelse med EU på plads.

* GEORGIEN

Frihandels- og associeringsaftalen blev færdigforhandlet tidligere på efteråret. Aftalen ventes at kunne indledes i forbindelse med Vilnius-topmødet og underskrives i efteråret 2014. En plan for lempelse af visumreglerne er på plads.

* ARMENIEN

Frihandels- og associeringsaftalen er færdigforhandlet for nylig. Aftalen var egentlig planlagt at skulle træde i kraft ved Vilnius-topmødet. Den er dog blevet sat på standby, efter at Armenien har meldt sig klar til at gå i toldunion med Rusland.

* ASERBAJDSJAN

Har som det eneste af landene ikke udtrykt ønske om at blive medlem af EU. Forhandlingerne om en associeringsaftale uden frihandel er i gang, men det går trægt.

Der ventes at blive underskrevet en faciliteringsaftale om visumudstedelse - forløberen for en egentlig visumfritagelse - på topmødet i Vilnius.

* HVIDERUSLAND

Der er i øjeblikket ingen aftaler om hverken associering eller frihandel på bordet.

Hviderusland er politisk og demokratisk længst fra EU. Over 200 personer - herunder præsident Aleksander Lukasjenko - er uvelkomne i EU. Det er tvivlsomt, hvem der kan få lov at deltage på den hviderussiske regerings vegne i Vilnius.

Kilde: Radio Free Europe Radio Liberty

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip