FAKTA: Hvor står Ukraine og østlandene på EU-vejen

Meldingen fra Ukraines regering torsdag om, at den indstiller arbejdet med at forberede en handels- og associeringsaftale med EU kommer bare en uge, inden aftalen skulle have været underskrevet.

Det skulle efter planen ske 28.-29. november på et topmøde i Vilnius i Litauen mellem EU og seks tidligere sovjetrepublikker, der udgør EU's østlige partnerskab.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hovedparten af de øvrige EU-landes politiske ledere ventes at deltage i topmødet.

De seks lande er på forskellige stadier i deres politiske, demokratiske og økonomiske udvikling, og der er derfor relativt stor forskel på, hvor tæt EU vil samarbejde med de respektive lande.

* UKRAINE

Der ligger en stort set færdig frihandels- og associeringsaftale klar til underskrift i Vilnius - hvis ellers Ukraine forinden lever op til tre konkrete krav fra EU.

Det drejer sig om politiske og juridiske reformer samt ophøret af selektiv retfærdighed - symboliseret ved fængslingen af oppositionsleder Julia Timosjenko.

* MOLDOVA

Frihandels- og associeringsaftalen er færdigforhandlet og ventes formelt at kunne indledes i Vilnius og underskrives i efteråret 2014.

* GEORGIEN

Frihandels- og associeringsaftalen er færdigforhandlet og ventes formelt at kunne indledes i i Vilnius og underskrives i efteråret 2014.

* ARMENIEN

Frihandels- og associeringsaftalen er færdigforhandlet og var egentlig planlagt at skulle sættes i gang ved Vilnius-topmødet. Den er dog sat på standby, da Armenien undervejs har meldt sig klar til at gå i toldunion med Rusland.

* ASERBAJDSJAN

Har som det eneste af landene ikke udtrykt ønske om at blive medlem af EU. Forhandlingerne om en associeringsaftale uden frihandel er i gang, men det går trægt.

* HVIDERUSLAND

Der er i øjeblikket ingen aftaler om hverken associering eller frihandel på bordet. Det er uklart, hvem der skal repræsentere Hviderusland i Vilnius, da en stor del af den politiske top er nægtet indrejse i EU.

(Kilde: Radio Free Europe/Radio Liberty)

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip