FAKTA: I disse lande kan indbyggerne lovligt sælge hash

Skrevet af admin

20/06/2016

Mest læste i dag

Fri hash er igen kommet på dagsordenen her hjemme, efter at en række anklagere og en tidligere politichef har foreslået at lovliggøre salget af hash i Danmark.

Her kan du læse et udpluk af erfaringer med hashsalg fra andre steder i verden:

* I december 2013 blev Uruguay det første land i verden til at legalisere al produktion og forbrug af cannabis. Alle har ret til at besidde, ryge, dyrke og sælge cannabis. Borgerne skal dog registreres i en database, hvor deres forbrug bliver overvåget. Det er tilladt at købe 40 gram om måneden.

* Uruguay er bare et af en lang række lande i Sydamerika, der har lempet synet på euforiserende stoffer. Det sker som følge af årtiers blodig og dyr kamp mod stoffer og narkotikakarteller.

* Også i flere amerikanske delstater kan hash sælges lovligt. Blandt andet i Colorado, hvor borgerne har haft adgang til fri hash siden 1. januar 2014.

* Den første måned tjente Colorado 18,8 millioner danske kroner ind til statskassen på salget af hash.

* En af konsekvenserne har været et moderat stigende forbrug blandt brugere over 26 år. Omvendt er der kommet færre hashkriminelle.

* I 2010 blev 30.000 beboere i Colorado sigtet for besiddelse og forbrug af hash. I 2014 blev under 2500 sigtet for hashkriminalitet.

* I Holland er al produktion og forbrug af stoffer officielt ulovligt. Men der gælder nogle andre regler for cannabis. I de såkaldte "coffeeshops" er det fra 18 år tilladt at købe og ryge op til fem gram cannabis om dagen.

Kilder: Berlingske, Netavisen, Denver Post, AFP og Reuters

/ritzau/