FAKTA: Kasseeftersynet - Regeringens rituelle revision

Et kasseeftersyn er blevet kaldt en "nyklassiker" i dansk politik, hvis handling gentager sig, når en ny regerings finansminister træder til og fremlægger sit syn på, hvordan det står til med landets budgetter.

Konkret foregår det ved, at regeringen fremlægger et eftersyn af den forrige regerings vurdering af dansk økonomi. Kritikken går på, at den nye regering vil hævde, at det står værre til end ventet, mens den afgående vil svare, at der intet er at komme efter.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlagde mandag formiddag et nyt kasseeftersyn, som viste, at det økonomiske råderum er tre milliarder kroner mindre end ventet i 2016.

Her kan du læse mere om den rituelle revision af regnskaberne:

* 1982: Henning Christophersen, Venstres daværende finansminister, bebudede kort efter sin tiltrædelse et "uanmeldt kasseeftersyn". Konklusionen var, at væksten kun blev det halve af, hvad den afgående regering forudsagde.

Derfor måtte regeringen tage skrappere metoder i brug, end vælgerne havde været vant til, lød det.

* 2001: Allerede under paneldebatten med partilederne dagen efter folketingsvalget annoncerede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at han ville gennemføre et kasseeftersyn.

Marianne Jelved, daværende leder for De Radikale, sagde under debatten, at "regeringen vil sige, at et kasseeftersyn viser, at den økonomiske økonomi er i så alvorlig en situation, at der ikke er råd til at gennemføre det, som de nye regeringspartier har lovet under valgkampen".

* 2011: Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gennemførte kort efter valget et kasseeftersyn, hvorved den økonomiske plan "Fair Løsning" - som Socialdemokraterne og SF gik til valg på - blev afløst.

- Fair Løsning duer, hvis S og SF havde haft 90 mandater. Det har vi ikke. Derfor forhandler man om en ny økonomisk politik, sagde Helle Thorning-Schmidt, som fandt ubetalte regninger for to milliarder kroner.

Nuværende finansminister Claus Hjort Frederiksen var dengang hurtig til at rette den politiske pistol mod regeringen.

- Hele det her hurlumhej, de laver med det her kasseeftersyn, skal jo kun dække over, at de skal løbe fra alle de milliardløfter, de har givet i valgkampen, sagde Hjort som denne mandag fremlagde sit eget kasseeftersyn.

Kilder: "Land at lede" af Kaare R. Schou, Jyllands-Posten, DR, Ritzau.

/ritzau/

Dagens Gossip