FAKTA: Ken Loach vinder endnu en guldpalme

Den 79-årige britiske instruktør Ken Loach har søndag vundet hovedprisen, Guldpalmen, ved årets filmfestival i Cannes med filmen "I, Daniel Blake". Det er anden gang, han vinder den prestigefyldte pris.

* Ken Loach har specialiseret sig i opsigtsvækkende og næsten dokumentariske filmskildringer af livet nederst på den sociale rangstige i England.

* Han brød igennem i midten af 1960'erne med tv-dokumentaren "Cathy kom hjem". Med udgangspunkt i samme sociale miljø har han siden lavet en række spillefilm. Den første af disse film var "Poor Cow".

* I 2006 vandt han Guldpalmen for "The Wind That Shakes The Barley" - en film om Irlands tidlige kamp for selvstændighed, som ifølge Loach også skulle ses som en kritik af Irakkrigen.

* I 2009 blev han hædret med Det Europæiske Filmakademis hæderspris. Her blev han hædret for sit livsværk, som blandt andet tæller film som "My Name is Joe", "Riff-Raff", "Land and Freedom" og "Sweet Sixteen".

* Han har igennem årenes løb modtaget flere end 60 priser for sine film.

* I 2010 var han blandt en række af Julian Assanges støtter, som lovede at rejse penge til kaution for WikiLeaks-stifteren, da denne sad varetægtsfængslet i Storbritannien.

Kilde: Ritzau

/ritzau/

Dagens Gossip