FAKTA: Konens høretab førte til milliardforretning

William Demant er et dansk selskab, der producerer høreapparater og produkter inden for områderne diagnostiske instrumenter og personlig kommunikation. Læs om selskabet her:

* Virksomheden blev grundlagt i 1904 af symaskinefabrikanten Hans Demant, hvis kone led af høretab.

* Forretningseventyret startede med en tur til London, hvor Hans Demant skulle hente et høreapparat til sin kone. Efterfølgende grundlagde han Oticon, som i første omgang var agent for salg af høreapparater.

* Hans Demant døde i 1910, og sønnen William overtog forretningen, som bredte sig ud i Europa i løbet af 1920'erne og 1930'erne.

* Oticon begyndte egen produktion af høreapparater under Anden Verdenskrig og fik gang i eksport af produkterne til andre lande.

* I 1957 donerede William Demant og hans kone, Ida Marie, familiens aktier i selskabet til en fond, Oticon Fonden, som har til formål at hjælpe folk, der har problemer med hørelsen.

* Oticon Fonden er i dag hovedaktionær med omkring 55-60 procent af aktierne.

* Købet af schweiziske Bernafon i 1995 var det første af en lang række opkøb, der fik virksomheden til at vokse. Samme år blev holdingselskabet William Demant noteret på Københavns Fondsbørs.

* William Demant har hovedkvarter i Smørum og havde 9800 ansatte globalt ved udgangen af 2014. Samme år oversteg omsætningen ni milliarder kroner.

* Oticon, som hører under William Demant, sælger produkter gennem salgsvirksomheder i 22 lande og cirka 80 uafhængige distributører verden over.

Kilder: William Demant

/ritzau/

Dagens Gossip