FAKTA: Kontroversiel logningslov sættes på pause

Skrevet af admin

17/03/2016

Dagens topnyheder

En milliard kroner årligt koster det forslag til sessionslogning, der hidtil har været i spil til at overvåge trafik på internettet.

Det er for dyrt, mener justitsminister Søren Pind (V), som derfor vil arbejde på at finde en alternativ model.

Her kan du blive klogere på sessionslogning:

* Forslaget, der var ventet i marts, har mødt kritik fra diverse organisationer og politikere.

* Regeringen vil genindføre og udvide overvågningen af tele- og internettrafikken i Danmark med den såkaldte sessionslogning.

* Sessionslogning betyder, at en internetudbyder er forpligtet af loven til at registrere og gemme oplysninger om en brugers digitale fodspor. Heriblandt hvilke hjemmesider og servere, en borgers personlige såkaldte ip-adresse kommunikerer med.

* Forslaget gik på, at informationerne som udgangspunkt skulle gemmes i seks måneder, mens abonnementsoplysninger skulle gemmes et år.

* I 2014 erklærede EU-Domstolen EU's logningsdirektiv for ugyldigt. Senere blev logning i Danmark suspenderet, fordi Justitsministeriet vurderede, at logningen ikke var et brugbart redskab i sin daværende form.

* Politiet efterlyser samme lagring af internetdata, som man allerede kender med teledata. Her bliver indholdet i en brugers sms'er og opkald ikke gemt.

* Med logning af internettrafik vil tele- og internetbranchen være tvunget til at lagre oplysninger om, hvem en bruger chatter med, taler med over Skype, eller hvilke hjemmesider du besøger.

* Ifølge lovforslaget skal politi og efterretningstjenester have dommerkendelse for at få adgang til oplysningerne. Kravet er en strafferamme på mindst seks år.

Kilder: Berlingske, Justitsministeriet, Ritzau.

/ritzau/