FAKTA: Krigsflygtninge skal vente længere på familien

Skrevet af admin

24/11/2015

Dagens topnyheder

Regeringen foreslår, at flygtninge med midlertidig beskyttelse skal vente længere på familiesammenføring.

De nuværende regler blev indført af den tidligere SR-regering og siger, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus som udgangspunkt ikke kan få familiesammenføring inden for det første år.

Bliver regeringens forslag til virkelighed, bliver adgangen til familiesammenføring til flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus udskudt, så den gældende periode på et år forlænges til tre år.

Flygtninge, der får asyl i Danmark, får i dag opholdstilladelser af forskellig varighed afhængig af beskyttelsesbehovet:

* Flygtninge omfattet af FN’s Flygtningekonvention får som udgangspunkt opholdstilladelser for fem år ad gangen.

* Flygtninge med beskyttelsesstatus på grund af individuelle omstændigheder får som udgangspunkt opholdstilladelser for fem år ad gangen.

* Flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus på grund af generelle forhold får opholdstilladelse for et år med mulighed for forlængelse med to år ad gangen.

Det er kun den sidste gruppe, der er omfattet af de nye, strammere regler for familiesammenføring.

Regeringen vil i øvrigt også ændre på varigheden af de opholdstilladelser, der er nævnt ovenfor.

Fremover skal konventionsflygtninge efter regeringens mening kun have opholdstilladelse for tre år ad gangen. Flygtninge med beskyttelse grundet individuelle omstændigheder (almindelig beskyttelse) får opholdstilladelser fra to år ad gangen.

Midlertidig beskyttelsesstatus vil fortsat gælde et år. Når tilladelsen skal forlænges, vil det kun blive for et år ad gangen de to første gange, herefter kan opholdstilladelsen forlænges med to år.

Når en flygtning har været længe nok i Danmark, vil den pågældende kunne søge om permanent opholdstilladelse

Kilde: Statsministeriet

/ritzau/