FAKTA: Kronologi over skandalen i Fifa

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) blev i slutningen af maj rystet af en skandale, som blandt andet har betydet, at forbundets mangeårige præsident, Sepp Blatter, træder tilbage ved en ekstraordinær kongres den 26. februar næste år.

Her er et overblik over skandalen:

---- ---- ---- ----

* 27. maj 2015.

Schweizisk politi stormer - på foranledning af de amerikanske myndigheder - et hotel i Zürich, hvor en række ledende Fifa-topfolk opholder sig før præsidentvalget. Politiet foretager adskillige anholdelser af ledende Fifa-medlemmer.

Fifa-vicepræsidenterne Jeffrey Webb fra Caymanøerne og Eugenio Figueredo fra Uruguay er blandt de anholdte i sagen, hvor de amerikanske myndigheder anklager Fifa-topfolk for bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar, omkring en milliard kroner.

Bestikkelsespengene er ifølge anklagerne brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015.

* 29. maj 2015.

Sepp Blatter bliver genvalgt som Fifa-præsident frem til 2019. Den 79-årige schweizer har siddet på posten siden 1998, og før det var han i 17 år generalsekretær for sin forgænger som præsident, brasilianeren Joao Havelange.

* 2. juni 2015.

Sepp Blatter meddeler - fire dage efter at være blevet genvalgt - at han vil trække sig som Fifas præsident. Han vil fortsætte i embedet, indtil hans afløser er fundet på ekstraordinær kongres, som senere bliver planlagt til februar 2016.

Blatters beslutning kommer efter nogle dages massivt pres fra omgivelserne.

* 3. juni 2015

Det tidligere medlem af Fifas eksekutivkomité Chuck Blazer fra USA fortæller, at han og andre af komitéens medlemmer tog imod bestikkelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtskaberne i 1998 og 2010.

Det kommer senere frem, at Chuck Blazer siden 2011 har samarbejdet med de amerikanske myndigheder som hemmelig agent for at være med til at få afsløret den omfattende korruption og bestikkelse i Fifa.

* 17. september 2015.

Fifa meddeler, at forbundets generalsekretær, Jerome Valcke, er blevet sendt på orlov på ubestemt tid. Valckes navn havde været nævnt i forbindelse med en række pengeoverførsler af mistænkelig karakter.

Markus Kuttner bliver senere udpeget som midlertidig generalsekretær.

* 25. september 2015.

De schweiziske myndigheder indleder en sag mod Sepp Blatter, der er mistænkt for at have foretaget en illoyal Fifa-betaling på to millioner schweizerfranc til Uefa-præsident Michel Platini. Platini, der går efter at blive Fifa-præsident ved valget i 2016, afviser ulovligheder og har forklaret til myndighederne, at betalingen er for et stykke arbejde, han på kontrakt har udført for Fifa.

Den schweiziske statsanklager mistænker også Blatter for at have forbrudt sig mod sine forpligtelser som leder af Fifa og mod forbundets kommercielle interesser.

Blatter er mistænkt for at have underskrevet en kontrakt i 2005 - som var ugunstig for Fifa - med det caribiske fodboldforbund.

* 29. september 2015.

Den etiske komité i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) udelukker forbundets tidligere vicepræsident Jack Warner fra alle fodboldrelaterede aktiviteter på livstid.

Komitéen har fundet det bevist, at Warner har stået bag adskillige og gentagne ulovlige og uetiske handlinger i de forskellige positioner, han har siddet på i fodboldverdenens top.

/ritzau/

Dagens Gossip