FAKTA: Kronologi over skandalen i Fifa

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) er rystet af en skandale, som blandt andet betyder, at Sepp Blatter træder tilbage som præsident 26. februar næste år.

Her er et overblik over skandalen:

---- ---- ---- ----

* 27. maj 2015

Schweizisk politi stormer - på foranledning af de amerikanske myndigheder - et hotel i Zürich, hvor en række ledende Fifa-topfolk opholder sig. Flere ledende Fifa-medlemmer anholdes.

De amerikanske myndigheder anklager Fifa-topfolk for bestikkelse på mere end 150 millioner dollar, omkring en milliard kroner. Bestikkelsespengene er ifølge anklagerne brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015.

* 29. maj 2015

Sepp Blatter bliver genvalgt som Fifa-præsident frem til 2019. Den 79-årige schweizer har siddet på posten siden 1998, og før det var han i 17 år generalsekretær for sin forgænger som præsident, brasilianeren Joao Havelange.

* 2. juni 2015

Sepp Blatter meddeler - fire dage efter at være blevet genvalgt - at han vil trække sig som Fifas præsident. Han vil fortsætte i embedet, indtil hans afløser er fundet på en ekstraordinær kongres, som senere bliver planlagt til februar 2016.

* 3. juni 2015

Tidligere medlem af Fifas eksekutivkomité Chuck Blazer fra USA fortæller, at han og andre af komitéens medlemmer tog imod bestikkelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtskaberne i 1998 og 2010.

Det kommer senere frem, at Chuck Blazer siden 2011 har samarbejdet med de amerikanske myndigheder som hemmelig agent for at være med til at få afsløret den omfattende korruption og bestikkelse i Fifa.

* 17. september 2015

Fifa meddeler, at forbundets generalsekretær, Jerome Valcke, er blevet sendt på orlov på ubestemt tid. Valckes navn havde været nævnt i forbindelse med en række pengeoverførsler af mistænkelig karakter.

* 25. september 2015

De schweiziske myndigheder indleder en sag mod Sepp Blatter, der er mistænkt for at have foretaget en mistænkelig pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc til Uefa-præsident Michel Platini, der afviser ulovligheder.

Den schweiziske statsanklager mistænker også Blatter for at have forbrudt sig mod sine forpligtelser som leder af Fifa og mod forbundets kommercielle interesser.

* 29. september 2015

Den etiske komité i Fifa udelukker forbundets tidligere vicepræsident Jack Warner fra alle fodboldrelaterede aktiviteter på livstid. Komitéen har fundet det bevist, at Warner har stået bag adskillige og gentagne ulovlige og uetiske handlinger.

* 8. oktober 2015

Fifas etiske komité suspenderer Sepp Blatter samt Uefa-præsident og Fifa-vicepræsident Michel Platini i 90 dage. Også Fifas generalsekretær Jerome Valcke er suspenderet.

Komitéen udelukker sydkoreanske Chung Mong-joon, der ellers havde meldt sig som præsidentkandidat, i seks år.

* 6. november 2015

Sepp Blatters talsmand fortæller, at Blatter er blevet ramt af stress og blevet indlagt som følge af skandalesagen.

* 10. november:

Uefa meddeler, at generalsekretær Gianni Infantino trækker sig som Fifa-præsidentkandidat, hvis Platini senere bliver godkendt som kandidat og kan stille op til valget 26. februar.

* 12. november 2015

Fifa meddeler, at fem kandidater er godkendt forud for præsidentvalget. Platini er ikke blandt dem, men det kan han teknisk set nå at blive inden valget i februar. De fem er Prins Ali Bin Al Hussein, Tokyo Sexwale, Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne og Gianni Infantino.

* 16. november 2015

Den etiske komité i Fifa udelukker præsidenten for Nepals fodboldforbund, Ganesh Thapa, i 10 år - samt Viphet Sihachakr, præsident for Laos' fodboldforbund, i to år fra al fodbold på grund af bestikkelse.

* 18. november

Blatter og Platini taber deres appelsag. De to fodboldbosser ønskede at få ophævet suspenderingen. Platinis advokat siger, franskmanden vil tage sagen hele vejen til Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

* 21. november 2015

Undersøgelsesgruppen under Fifas etiske komité anbefaler, at både Sepp Blatter og Michel Platini straffes.

* 23. november 2015

Den juridiske gren af Fifas etiske komité åbner officielt en sag mod Michel Platini og Sepp Blatter.

Samme dag er fire af Fifa-præsidentkandidaterne i København, og i den forbindelse gør de nordiske fodboldbosser det klart, at de inden jul ønsker klarhed over, om Platini er kandidat eller ej.

* 24. november 2015

Fifas etiske komité vil gå efter livstidskarantæne fra al fodbold for korruption til Platini. Det siger franskmandens advokat Thibaud d'Ales til nyhedsbureauet AFP. Advokaten kalder komitéens anbefaling for "en skandale" og "stærkt overdreven". Om komitéen også går efter livstidsudelukkelse til Sepp Blatter vides ikke, da schweizerens repræsentanter ikke ønsker at kommentere sagen.

* 3. december 2015

Yderligere 16 personer bliver trukket ind i korruptionsskandalen. På et pressemøde oplyser det amerikanske justitsministerium, at der er rejst tiltale mod de 16 personer, og at i alt otte personer indtil nu har erklæret sig skyldige i anklagerne mod dem.

Blandt de nye tiltalte er Fifa-vicepræsidenterne Alfredo Hawit Banegas fra Honduras og Juan Angel Napout fra Paraguay. De bliver begge anholdt, da schweizisk politi gennemfører en aktion i Zürich, hvor Fifas eksekutivkomité er samlet for at drøfte reformer.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip