FAKTA: Læs alt om OSCE-missionen i Ukraine

Skrevet af admin

18/04/2014

Mest læste i dag

Torsdag besluttede topdiplomater fra Rusland, USA, Ukraine og EU på et møde i Geneve, at Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) skal støtte de ukrainske myndigheder i at bringe ro og orden i det østlige Ukraine.

Krisen i Ukraine har kølnet forholdet mellem USA og Rusland voldsomt, og nogle observatører har talt om, at krisen vækker minder om Den Kolde Krig.

OSCE blev dannet i 1975 under navnet Konferencen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa og var oprindeligt et forum for dialog mellem Øst og Vest under Den Kolde Krig.

Her følger fakta om observatørmissionen:

* I aftaledokumentet fra Geneve hedder det, at "OSCE's særlige observatørmission skal spille en ledende rolle med støtte til ukrainske myndigheder og lokale samfund i den umiddelbare implementering af disse nedtrappende tiltag, hvor end de er mest påkrævet, og de skal indledes så snart som muligt."

* Den kommende Ukraine-mission udgøres af 100 personer og kan udvides til 500. Gruppen blev sammensat 21. marts, og den har rapporteret om situationen i Ukraine siden.

* Gruppen ventes at skulle mægle mellem prorussiske grupper og lokale myndigheder.

* Missionen vil være til stede i det østlige Ukraine, heriblandt Donetsk.

* Ubevæbnede OSCE-observatører blev gentagne gange nægtet adgang til Krim under konflikten på sortehavshalvøen i marts.

* Den daværende mission var i Ukraine på ukrainsk opfordring og uden et generelt OSCE-mandat og krævede derfor ikke russiske godkendelse.

* Organisationen er også involveret i andre opgaver i Ukraine, hvor den skal i gang med at uddanne valgobservatører før præsidentvalget 25. maj.

* OSCE er verdens største regionale sikkerhedsorganisation med 57 deltagende stater fra Europa, Centralasien og Nordamerika.

* Organisationens aktiviteter omfatter konfliktforebyggelse, krisestyring og økonomisk genopbygning - men den har ingen håndhævende magt.

* Danmark støtter aktivt organisationens arbejde i de forskellige konfliktområder i Europa og på områder, som fremmer demokrati og menneskerettigheder.

* Aktiviteterne spænder fra juridisk rådgivning om mindretalsvilkår over valgobservation, tidlig varsling af interne konflikter og rapportering om menneskerettighedskrænkelser eller pressecensur.

* OSCE-formandskabet varetages for et år ad gangen af et af deltagerlandene. I 2014 er det Schweiz, der sidder for bordenden.

Kilder: Udenrigsministeriet, AP og osce.org

/ritzau/