FAKTA: Læs her om Amalienborg

* Det er en tradition, at dronningen og den kongelige familie kommer frem på balkonen på Amalienborg. Således også i forbindelse fejringen af dronningens 75-års fødselsdag.

* Amalienborg er regentparrets residens i vintermånederne og består af fire palæer. Dronningen og den kongelige familie vil torsdag klokken 12 vinke til folket fra balkonerne på Christian VII's Palæ.

* Samtidig vil familie og gæster fra europæiske kongehuse vise sig på balkonerne på Christian VIII's Palæ.

* Amalienborgs fire ens palæer omkranser en ottekantet plads. Midt på pladsen ses Salys rytterstatue af Frederik 5., som grundlagde Amalienborg og Frederiksstaden - kvarteret i Københavns indre by, der ligger omkring Amalienborg.

* Palæerne blev opført på foranledning af Frederik 5. i anledning af 300-års-jubilæet for Christian 1.'s kroning. De er tegnet af hofbygmester Nicolai Eigtved.

* Amalienborg er opført i 1748 på foranledning af Frederik 5. De fire palæer blev oprindeligt opført som adelsboliger, men blev overtaget af kongefamilien efter Christiansborgs brand i 1794.

* I dag fungerer Amalienborg som regentparrets vinterresidens, mens også dronningens søstre, Anne-Marie og Benedikte, har hver en lejlighed på Amalienborg.

Kilder: Kongehuset.dk, Gyldendals Den Store Danske.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip