FAKTA: Læs her om Julia Timosjenko

* Julia Timosjenko er født den 27. november 1960 i byen Dnipropetrosk i det russisktalende østlige Ukraine.

* Hun er uddannet økonom og har skrevet op mod 50 videnskabelig afhandlinger om økonomi og skat.

* Hun gik ind i erhvervslivet i begyndelsen af 1990'erne i videobranchen, men skiftede hurtigt til energisektoren, hvor hun opbyggede en milliardformue som ejer af et gasfirma.

* Timosjenko debuterede som politiker som energiminister i 2000, hvor hun reformerede energisektoren. Da hun kom for tæt på rige oligarker med gode forbindelser til den daværende præsideret Leonid Kutjma, blev hun fyret.

* Berømt blev hun som en af to ledere for Orangerevolutionen i 2004, hvor hundredtusinder blokerede hovedstaden Kijev og tvang et omvalg til præsidentposten igennem, efter at Viktor Janukovitj havde fusket sig til en sejr over den anden orangeleder, Viktor Jusjtjenko.

* Timosjenko, der fletter sit lyse hår i en traditionel krans på hovedet, har været premierminister to gange, i 2005 og i 2007.

* Ved præsidentvalget i februar 2010 tabte hun snævert til Janukovitj, der siden da har forfulgt hende via retssystemet.

* I 2011 blev kendt skyldig i magtmisbrug og sendt syv år i fængsel, hvor hun behandles dårligt og blevet overfaldet af fængselsbetjente, selv om hun er svækket og har problemer med ryggen.

* Den 21. februar 2014 vedtager det ukrainske parlament, at hun skal løslades, efter at en fredsaftale mellem præsident Viktor Janukovitj og oppositionsledere sætter et i alle tilfælde foreløbigt punktum efter lang tids blodig uro.

Kilde: BBC og Ritzau

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip