FAKTA: Lempet PSO-afgift får blandet modtagelse

Skrevet af admin

18/06/2014

Mest læste i dag

Der gennemføres PSO-lempelser for samlet 13,2 milliarder kroner frem mod 2020 i den skitse til en vækstplan, som regeringen og Venstre er enige om.

Heraf vil cirka 7,9 milliarder kroner komme erhvervslivet til gode i form af generelle lempelser og målrettede lempelser for energitunge virksomheder, hvilket blandt andet finansieres ved at udskyde opførelsen af den planlagte havvindmøllepark Kriegers Flak.

PSO er en afgift, der skal finansiere omstillingen til grøn energi i Danmark. Når elprisen falder to øre, stiger PSO én øre.

Lempelsen i PSO-afgiften bliver mødt med både ris og ros:

* Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi:

- Det er naturligvis ikke vores ønske, at man skal udskyde en havmøllepark, som investorerne har planlagt efter. Omvendt kan vi konstatere, at de forgangne måneders debat om energiforliget ikke resulterer i slækkede vindambitioner, som vi ellers havde frygtet.

- I stedet rammer man en balance mellem at lette PSO’en og samtidig opfylde ambitionerne i energiforliget - omend vi helst havde set, at PSO-lempelsen var endnu mere målrettet de energitunge virksomheder.

* Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd:

- Hovedparten af vækstplanens lettelser i PSO-afgift er spildte penge, som blot gør el endnu billigere og dermed sænker vores allesammens motivation for at spare på el en lille smule.

- Til gengæld øges vores bundskat en smule, så vi bliver lidt mindre motiveret for at arbejde. Planen trækker med andre ord i den helt forkerte retning.

* Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance:

- Når man tager i betragtning, at man med sådan en aftale her nærmest låser beskæftigelses-, skatte- og energipolitikken frem mod 2025, så tenderer det jo en skandale. Det er ikke det, Danmark har brug for.

* Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører:

- Vi går til forhandlingerne med det soleklare mål og krav, at man for det første ikke må slække på de grønne ambitioner. Både i forhold til CO2-reduktion og mål for vindenergi.

* Pia Olsen Dyhr, SFs formand:

- Vi må ikke sænke vores CO2-ambitioner. Det går vi ind og siger til regeringen. Vi kommer ikke til at acceptere, at vi sænker CO2-ambitionerne. Vi skal nå 40 procent i 2020. Det har vi både forpligtet os til i regeringsgrundlaget, og det er indskrevet i klimaloven.

* Bjarne Corydon, finansminister (S):

- Vores opgave har været at sikre, at energiaftalen kan køre videre. At den ikke bliver saboteret af de borgerlige partier. At vi får sikkerhed for, at de grønne investeringer, der skal ske i vindmøller, som vil give mange job, kommer til at finde sted.

/ritzau/