FAKTA: LO samler mere end en million danskere

LO - Landsorganisationen i Danmark - holder kongres søndag til tirsdag i Aalborg. Her skal de 400 delegerede blandt andet vælge en ny formand efter Harald Børsting, der falder for aldersgrænsen på 61 år.

* LO er en såkaldt hovedorganisation, hvor en række fagforeninger er gået sammen for at sikre sig indflydelse.

* LO har således ikke enkeltpersoner som medlemmer, men 17 medlemsforbund, hvoraf de største - opgjort på medlemstal - er 3F, HK, FOA og Metal.

* Tilsammen havde de 17 LO-fagforeninger 1.049.684 medlemmer ved årsskiftet. Ti år tidligere var der 1.369.198 medlemmer af LO-forbundene.

* LO er primært finansieret af kontingent fra forbundene, der betaler 190 kroner om året til hovedorganisationen for hvert medlem, de har. Alt i alt regner LO med indtægter på knap 175 millioner kroner næste år.

* LO forhandler ikke overenskomster. Det er de enkelte fagforbund, der gør det. Men LO har en lang række andre opgaver. Blandt andet er organisationen med til at udpege dommere til Arbejdsretten og den repræsenterer fagbevægelsen, når regeringen indkalder til trepartsforhandlinger. LO bistår fagforeningerne under overenskomstforhandlinger. Desuden støtter den fagforeningerne, blandt andet når de fører sager for medlemmerne.

* Der findes andre hovedorganisationer i Danmark: FTF, der samler blandt andet lærere og sygeplejersker, og Akademikernes Centralorganisation (AC).

* På arbejdsgiversiden er Dansk Arbejdsgiverforening LO's modstykke som absolut største organisation.

Kilder: LO, Ritzau, denstoredanske.dk

/ritzau/

Dagens Gossip