FAKTA: Luxembourg-lækagen afslørede EUs skatteparadis

Mistanken har længe været til stede. At Luxembourg, der regnes som det mest hemmelighedsfulde land i EU, fungerer som skattely.

Sidste år skrev en række medier de første historier om hemmelige skatteaftaler, og onsdag præsenterede EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, så hendes dom i de to første sager.

Fiat og Starbucks har indgået ulovlige skatteaftaler med henholdsvis Luxembourg og Holland. Apple i Irland og den amerikanske internetgigant Amazon efterforskes fortsat.

Læs mere her om de såkaldte LuxLeaks her:

* 6. november 2014 offentliggjorde 31 medier verden over de første historier om de hemmelige skatteaftaler, herunder danske Politiken.

* Historierne var baseret på 548 dokumenter fra revisionsfirmaet PwC i Luxembourg, deraf navnet LuxLeaks.

* Dokumenterne viste, at myndighederne i Luxembourg lader multinationale selskaber slippe billigt i skat af overskud, som er tjent i andre EU-lande, som på den måde mister store skatteindtægter.

* 10. december 2014 offentliggør medierne nye historier baseret på 54 fortrolige skatteaftaler fra perioden 2003-2011.

* Dokumenterne afslører 35 selskabers skatteaftaler i Luxembourg. Det drejer sig blandt andet om Disney, Skype og Black & Decker.

* Denne lækage viser også, at verdens fire største revisionsselskaber alle har været involveret i forhandlinger med skattemyndigheder i EU's næstmindste land.

* EU har traditionelt ikke blandet sig i den slags sager, men Vestager har taget nye midler i brug og står for en mere proaktiv kurs ved at pålægge landene at inddrive pengene fra de internationale virksomheder.

* Sagen har sat EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, under pres, fordi han var Luxembourgs premierminister mellem 1995 og 2013 og finansminister mellem 1989 og 2009 og dermed øverste ansvarlige.

* Ifølge EU's afgørelse onsdag skal Fiat og Starbucks hver betale mellem omkring 150 og 224 millioner kroner, men hverken Luxembourg eller Holland vil inddrage gælden fra selskaberne.

* I yderste konsekvens kan landene tage sagen for EU's øverste appelinstans, EU-Domstolen - med hovedsæde i Luxembourg.

Kilder: EU-Kommissionen.

/ritzau/

Dagens Gossip