FAKTA: Malala - Pakistans globale ikon

Den 17-årige pakistanske pige Malala Yousafzay har gennem flere år været en markant stemme for børns rettigheder og har særligt talt for pigers ret til skolegang.

* Malala Yousafzay er født i byen Mingora i Pakistan 12. juli 1997.

* Malala blev allerede som 12-årig kendt i især Pakistan med en blog på BBC Urdu, hvor hun beskrev sit liv i Swat-dalen, der dengang blev kontrolleret af Taliban, og hun skrev om pigers ret til uddannelse under pseudonymet Gul Makai.

* Malala modtog Pakistans første nationale fredspris i 2011 og blev samme år nomineret til den internationale børnefredspris af organisationen Kids Rights Foundation.

* Hun blev verdenskendt, da hun på en skolebus i Swat-dalen blev ramt af skud i hovedet affyret af et Taliban-medlem 9. oktober 2012. Hun flyves til Birmingham Queen Elizabeth Hospital i England for at få flere operationer og genoptræning.

* På sin 16-års fødselsdag holdt Malala en tale ved FN's Generalforsamling, hvor hun understregede vigtigheden af børns uddannelse. Hun begyndte på et gymnasium i Birmingham, hvor hun nu bor med sin familie.

* I 2013 udkom hendes biografi "Jeg er Malala".

* Hun er medstifter af Malala-fonden, der arbejder for børns ret til uddannelse.

* I en alder af kun 17 år modtog Malala Yousafzay i 2014 som den yngste nogensinde Nobels fredspris. Hun deler prisen med den indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip