FAKTA: Midlertidig grænsekontrol kan vare i to år

Regeringen har mandag indført midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. I første omgang skal politiet foretage stikprøver frem til 14. januar, men kontrollen kan meget vel blive forlænget.

Det er EU's såkaldte Schengengrænsekodeks, der sætter rammerne for, hvordan og hvornår medlemslande kan indføre midlertidig grænsekontrol.

* Et medlemsland kan undtagelsesvis indføre grænsekontrol, hvis "der foreligger en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed". Landet skal i så fald vurdere, i hvilket omfang kontrollen udgør "en passende reaktion", og om det står i et "rimeligt forhold til truslen".

* Den undtagelsesvise kontrol kan indføres i en begrænset periode på 30 dage. Perioden kan forlænges flere gange, men må ikke overstige seks måneder. Hvis der foreligger "ekstraordinære omstændigheder", kan kontrollen dog forlænges op til to år.

* En midlertidig grænsekontrol på to år forudsætter, at "den overordnede funktion af området uden kontrol ved de indre grænser er truet på grund af vedvarende alvorlige mangler i forbindelse med grænsekontrollen ved de ydre grænser" - og at dette "udgør en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed".

* Grænsekontrollen skal betragtes som "sidste udvej", og det pågældende medlemsland skal hurtigst muligt underrette de øvrige EU-lande, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet om grundene bag, omfanget af kontrollen, de godkendte grænseovergangssteder og varigheden.

Kilder: Schengengrænsekodeksen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip