FAKTA: Når en regering kommer i mindretal

Venstre-regeringen er mandag kommet i mindretal om besparelser på udviklingsbistanden, da støttepartiet De Konservative valgte at stemme blankt til SF's beslutningsforslag.

Forslaget pålægger regeringen at gennemføre de budgetterede udbetalinger af udviklingsbistanden for 2015, som regeringen ellers havde lavet besparelser på.

Det danske demokrati er underlagt negativ parlamentarisme. Det betyder, at den til enhver tid siddende regering ikke må have et flertal imod sig. Men princippet er ikke absolut.

Mens regeringen er tvunget til at følge et lovforslag med flertal, kan den godt ignorere et beslutningsforslag.

Da SR-regeringen i maj 2014 kom i mindretal om udbetaling af børnecheck, valgte den daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), at ignorere flertallet i Folketinget.

De Konservative havde stillet som beslutningsforslag, at Danmark skulle genindføre et optjeningsprincip på børnechecken, og med Enhedslistens støtte var den røde regering i mindretal.

Det røde støtteparti ønskede dog ikke at stille et mistillidsvotum til regeringen, selv om De Konservative opfordrede kraftigt til det.

Omvendt vil De Konservative nu ikke stille et mistillidsvotum til Venstre-regeringen, selv om partiet stemte blankt ved mandagens afstemning om udviklingsbistanden.

Kilder: ft.dk, Politiken, Berlingske og DR.

/ritzau/

Dagens Gossip