FAKTA: Narkokørsel får flere til at miste kørekortet

Politiets fintfølende narkometre får antallet af sigtede hashpåvirkede bilister til at eksplodere, viser tal fra Rigspolitiet.

Men de sigtede bilister problematiserer den lave bagatelgrænse for hashpåvirkning og de strenge straffe som konsekvens.

En dom i Højesteret onsdag fastslår dog, at man stadig står til at miste kørekortet i tre år, selv om man er blevet udsat for passiv hashrygning.

* I 2015 sigtede politiet 5259 bilister for kørsel i narkopåvirket tilstand.

* I 2014 blev 3967 bilister sigtet for narkopåvirket kørsel, og det var fire gange så mange som i 2013.

* 1. januar 2012 blev reglerne for kørsel i hashpåvirket tilstand strammet. Hvor man før stod til en betinget frakendelse af kørekortet, er sanktionen nu ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år.

* Politiet begyndte at bruge et narkometer i 2013, der gjorde det markant lettere at påvise en eventuel hashpåvirkning.

* Politiets bagatelgrænse ligger på 0,001 milligram THC (det aktive stof i hash) per kilo per blod, der stort set svarer til en nultolerance.

* THC kan spores flere dage efter, man har indtaget stoffet, i politiets narkometre.

* Flere tiltalte bilister har i retssalene forklaret, at de ikke har været klar over, at de har været påvirkede. De har enten røget hash flere dage forinden eller blevet passivt påvirkede af at have været i rum med folk, der har røget hash.

* Flere har problematiseret bagatelgrænsen og mener, lovgivningen bør lempes.

* - Man bruger færdselsloven til at føre narkopolitik, og det har nogle samfundsmæssige konsekvenser. Når man tager kørekortet fra unge mennesker i tre år, så fratager man dem også deres levebrød, sagde anklager i Københavns Politi Palle Lyngsø til Information i 2015.

Kilder: Information, Rådet for Sikker Trafik, DR

/ritzau/

Dagens Gossip