FAKTA: Nash revolutionerede forståelsen af konkurrencer

John Forbes Nash var i mange år en respekteret matematiker, men i slutningen af 1950'erne begyndte hans geniale sind at svigte ham.

Tvangstankerne og vrangforestillingerne overtog Nashs hjerne, og han beskyldte kolleger for at stjæle sine idéer og signerede sine værker med "Kongen af Antarktis".

Før nedturen videreudviklede han spilteorien, som han langt senere vandt en nobelpris for. Her er spilteorien kort forklaret:

* Nash var 21 år, da han publicerede sin ph.d.-afhandling om spilteorien, der i 1994 gav ham nobelprisen i økonomi.

* Spilteorien blev grundlagt af John Von Neumann og Oskar Morgenstern i 1944, men Nash mente, at grundlæggerne havde overset et problem.

* Spilteorien er idéen om, at enhver konkurrencesituation kan analyseres som et spil, hvor deltagere har forskellige strategier til at opnå forskellige mål.

* Neumann påviste i sin tid, hvordan spillere, der samarbejder, kan øge deres gevinst.

* John Nash fokuserede på spil, hvor deltagerne ikke samarbejder - dem kaldte han ikke-kooperative spil.

* På under ét år lykkedes det Nash at føre matematisk bevis for, at også blandt ikke-kooperative parter er det muligt at løse en interessekonflikt på en måde, så ingen af de involverede parter på egen hånd kunne have opnået bedre udbytte.

* Den danske professor Jan Philip Solovej, der har mødt den geniale matematiker, har overfor Information forklaret, at Nashs version af spilteorien har haft stor betydning for, hvordan økonomiske forhandlinger og kontrakter forstås.

* Derudover har teorien bidraget til, hvordan man inden for evolutionærbiologien beskriver arternes konkurrence med hinanden over tid.

Kilder: Information og PBS.

/ritzau/

Dagens Gossip