FAKTA: Nationalistisk serber frifundet for alle anklager

Den serbiske politiker Vojislav Seselj er torsdag blevet frifundet for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden ved Den Internationale Domstol i Haag i Holland.

61-årige Seselj er stifter af og formand for det ultranationalistiske parti, Det Radikale Serbiske Parti, og var tæt forbundet med den daværende jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, der også har været under anklage for lignende forbrydelser.

* Sagen mod Vojislav Seselj startede i 2003, hvor han lod sig selv udlevere til FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien (ICTY) i Haag.

* Anklagerne lød på anstifte til forfølgelse og mord på muslimer og kroater under krigene på Balkan fra 1991 til 1995.

* Selve retssagen startede i 2007 og har omfattet 1400 stykker bevismateriale, heriblandt Vojislav Seseljs bøger og taler. 99 vidner er desuden blevet afhørt undervejs.

* Dommerne anerkender, at Seselj har arbejdet for at danne et "Storserbien", og at der er begået mange kriminelle krigshandlinger af serbere med tilknytning til Seselj og hans parti.

* Til gengæld har anklagemyndigheden ikke overbevist dommerne om, at Seselj vidste noget om, hvad der foregik, eller at han opildnede til krigsforbrydelser.

* Seselj har i taler til serbiske tropper opfordret til at "rense" jugoslaviske områder for ikkeserbere, men dommerne var ikke helt sikre på, at det skulle tolkes som en ordre til etniske udrensninger.

* Opfordringerne kunne muligvis ses som et forsøg på at styrke moralen blandt serbiske tropper til ordinære krigshandlinger uden krigen på Balkan, mener dommerne.

Kilder: ICTY, AFP, Reuters

/ritzau/

Dagens Gossip