FAKTA: Nu bliver det lettere at tage lægers autorisation

Skrevet af admin

27/01/2016

Dagens topnyheder

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil give Styrelsen for Patientsikkerhed flere værktøjer, så den lettere kan fratage læger deres autorisation.

Læs her, hvad sundhedsministeren lovpakke indeholder:

* Sundhedspersoners autorisation skal automatisk inddrages, hvis udenlandske myndigheder inddrager deres autorisation.

* Sundhedspersons autorisation kan fratages, hvis der er begrundet mistanke om, at vedkommende er til "fare" for patientsikkerheden på grund af grove fejl. Efter de nuværende regler skal sundhedspersonen være til "overhængende fare".

* Sundhedspersoner vil tilsvarende kunne få indskrænket deres virksomhed, hvis de er til "fare" for patienterne på grund af manglende egnethed. I dag sker der kun virksomhedsindskrænkning ved "alvorlig" eller "gentagen kritisabel" faglig virksomhed.

* Sundhedspersoners autorisation kan ophæves, hvis vedkommende oplyser, at han eller hun vil ophøre eller er ophørt med at arbejde som sundhedsperson i Danmark på grund af sygdom, udrejse, pension eller lignende.

* Sundhedspersoner kan få forbud mod helt eller delvist at udøve sin faglige virksomhed, mens styrelsen oplyser en sag om midlertidig autorisationsfratagelse eller virksomhedsindskrænkning.

* Faglige sager – det vil sige sager, hvor sundhedspersoner har fejlbehandlet patienter – og egnethedssager ligestilles. Dermed kan en autorisation indskrænkes eller fratages i egnethedssager, hvor sundhedspersonen ikke medvirker til at oplyse en tilsynssag.

* Sundhedspersoner der er under mistanke for at have et alkohol- eller medicinmisbrug, og som ikke vil afgive en urinprøve efter styrelsens anvisninger, kan få indskrænket deres autorisationen.

Kilder: Sundheds- og Ældreministeriet

/ritzau/