FAKTA: Ny knivlov skal hjælpe almindelige danskere

Justitsminister Søren Pind (V) annoncerede mandag et forslag til en ny knivlov, der støttes af alle de blå partier. Formålet er, at skærpe straffen for kriminelle, men lette livet for almindelige mennesker.

* Den nye knivlov lægger op til, at enhåndsbetjente foldeknive ikke længere skal kategoriseres som "særligt farlig", hvilket altid er ulovligt. Det betyder, at helt almindelige danskere, der fisker eller går på jagt, igen kan benytte den slags knive, uden at forbryde sig mod loven.

* Alle knive skal være tilladte i det offentlige rum, så længe de skal anvendes til anerkendelsesværdige formål, som eksempelvis jagt eller fiskeri. Modsat den nuværende lovgivning, lægger lovforslaget op til, at det fremover kun skal være særligt farlige knive, der er fuldstændig ulovlige. Det er blandt andet knive med klinger over 12 centimeter, springknive og andre våben, der kræver våbentilladelse.

* Lovforslaget vil skærpe straffen for voldsdømte, der bærer kniv, under såkaldt skærpende omstændigheder. Det vil sige, at hvis en tidligere dømt person medbringer en kniv i nattelivet, vil de blive straffet hårdere, end med den aktuelle lovgivning.

* Personer, der ikke har været straffet tidligere, men tages med en kniv på sig, vil også få en øget straf sammenlignet tidligere. Det betyder at straffen vil stige fra 7 til 40 dage.

* Som reglerne er skruet sammen nu, så må man kun bære knive i offentligheden, hvis klingen er højst syv centimeter lang. Ifølge det nye lovforslag, vil det blive ændret til et krav om anerkendelsesværdige formål.

Kilder: Justitsministeriet

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip