FAKTA: Om Danmarks indsats mod folkevandring

Regeringen giver penge for at stoppe migrationsstrømmen mod Europa.

Det gælder støtte til EU’s trust fond for syriske ofre, Grækenlands og Italiens indsats med migration, eksperter til EU’s grænseagentur, Frontex, og asylstøttekontoret EASO samt flygtninge og internt fordrevne på Afrikas Horn.

* Støtte til Madad-fonden (75 millioner kroner)

- Madad-fonden er EU’s regionale trustfond. Den støtter syriske flygtninge og lokalsamfund i Jordan, Libanon og Tyrkiet, som har flest syriske flygtninge. Fonden blev oprettet i 2014 og bevilgede i maj 2015 de første 40 millioner euro (cirka 300 millioner kroner) til uddannelse, fødevaresikkerhed samt erhvervsmuligheder.

Hidtil har Italien, Tyskland og EU støttet Madad-fonden.

* Støtte til EU's frontlinjestater (37 millioner kroner)

Grækenland og Italien har brug for hjælp til registreringscentre eller "hotspots", der modtager, identificerer og registrerer flygtninge og migranter. Danmark støtter gennem FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, med:

1. Sagsbehandlere, der ansættes af UNHCR, og udlånes til græske asyl- og migrationsmyndigheder.

2. Tolke, der ansættes af UNHCR og udlånes til græske og italienske politi-, migrations- og asylmyndigheder, EU's asylstøttekontor, EASO, og EU's Grænseagentur, Frontex.

3. Midlertidige modtageforhold i Grækenland.

4. Kontormoduler til græske og italienske myndigheder, EU's asylstøttekontor og UNHCR.

* Danmark sender cirka 15 grænseeksperter til Frontex og eksperter til EASO.

* Støtte til humanitær indsats på Afrikas Horn (28 millioner kroner.)

Omkring 1,1 million somaliere er internt fordrevne i Somalia, mens cirka en million somaliske flygtninge lever uden for Somalia i subregionen Afrikas Horn. UNHCR hjælper med mad, vand, husly, sundhed og beskyttelse samt selvforsørgelse.

UNHCR vil støtte deres tilbagevenden til Somalia, hvor det er muligt. Somaliere udgør en stor gruppe asylansøgere i EU og Danmark.

Kilde. Statsministeriet.

/ritzau/

Dagens Gossip