Fakta om hjertemedicinen meldonium

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

Det Internationale Tennisforbund har onsdag idømt russiske Maria Sharapova to års karantæne fra sporten for at have brugt den præstationsfremmende hjertemedicin meldonium.

Bliv klogere på præparatet her:

* Meldonium (også kaldet Mildronate) bruges til at behandle manglende blodgennemstrømning til forskellige dele af kroppen.

* Præparatet produceres i Letland og er tilgængeligt i de baltiske lande og Rusland.

* Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har fra 2016 gjort meldonium ulovligt, da man har fundet det beviseligt, at præparatet kan sende større mængder ilt ud til musklerne.

* Wada besluttede at gøre meldonium ulovligt 16. september 2015 med effekt fra 1. januar 2016.

* British Journal of Sports Medicine har regnet ud, at et antal svarende til 490 atleter, deriblandt 13 medaljetagere, muligvis har benyttet meldonium under European Games i Baku sidste år. Det svarer til næsten hver niende atlet. Flere atleter har selv oplyst, at de benyttede meldonium, mens andre er fundet via dopingtest, efter at de havde undladt at oplyse om deres forbrug, som på det tidspunkt ellers var lovligt.

* Meldonium blev fundet inden for 15 af de 21 idrætsgrene, der var på programmet ved European Games, oplyser British Journal of Sports Medicine.

* Over 100 atleter på verdensplan er testet positive for brug af meldonium i 2016, oplyser Wada. Tallet forventes fortsat at stige.

* Særligt i Østeuropa er problemet udbredt. Ifølge det russiske nyhedsbureau R-Sport er det samlede antal afslørede meldoniumsyndere i Rusland mindst 40.

* En producent af stoffet siger, at stoffets halveringstid er mellem tre og seks timer, men at det kan sidde i kroppen i månedsvis.

* Wada slår fast, at det forhold er uden betydning for en eventuel dopingforseelse.

* Wadas strafferamme for dopingsnyd er fire år.

Kilder: Wada, The Guardian, New York Times og Ritzau.

/ritzau/